Slide
Slide

Хотелите и СПА центровете остават отворени

София. Новите по-строги противоепидемични мерки влизат в сила в България от този петък – 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това обяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Мерките са следните:

– преустановяват се туристическите посещения в страната и чужбина

-преустановява се провеждането на конгреси, семинари, обучения, тиймбилдинги в присъствена форма.

– не се допуска провеждането и организирането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на над 15 човека

– преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции.В това число влизат всички ученици от 1 до 12 клас; всички извънкласни занимания, всички висши училища, всички присъствени и групови занятия във центрове и школи.

-преустановяват се посещенията в детски ясли, градини, детски центрове и групи, предоставящи организирани групови услуги за деца.

– преустановява се провеждането на групови културни и развлекателни мероприятия, изключения прави посещението на театър при заетост на местата до 30% от общия капацитет, спазване на дистанция и носенето на маска

– преустановяват се спортните мероприятия със състезателен и тренировъчен характер за лица до 18 души, с изключение на международните състезания, които вече са започнали. Всички мероприятия за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика

-преустановяват се посещенията във фитнесите.

– преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса.

– преустановявят се посещения в игрални зали и казина.

– преустановяват се посещенията във всички магазини от тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, оптиките, дрогерии, зоомагазин, банки, застрохователи, доставчици на платежни услуги, офисите на телекомуникационни оператори. Забраната е за големи търговски обекти, магазините, които са малки, ще продължат да работят.

Сийка Кацарова, BUBSPA: От началото на пандемията работим отговорно и в синхрон с Министерството на туризма, вицепремиерът Марияна Николова стриктно следи работата на СПА центровете

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева заяви, че решението за по-строгите мерки е било трудно. „Ще направим така, че да помагаме на всички, които имат нужда от помощ. Продължават мерките 60/40 и 80/20, патронажната грижа, както и помощта за родители, които ще трябва да се грижат за децата си. Приета е нова мярка за затворените бизнеси – осигурените на 8-часов работен ден ще може да се разчита на 24 лв. на ден. Помощта ще се изплаща директно на работниците, те трябва да са в неплатен отпуск. За тази мярка са заделени около 50 млн. лв., която ще обхване 50 000 души“, добави Сачева. Тя посочи, че за обезпечаване на новите мерки са отделени 350-400 милиона лева.

Парковете и градините също остават отворени, вечерен час няма да бъде налаган.

„Не налагаме вечерен час в нито една сфера на територията на страната. Паркове и градини остават отворени, както и всички храмове – църкви, джамии, синагоги“, обяви Ангелов.

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски определи новите мерки като навременни и правилни, с оглед повишената заболеваемост и смъртност.

„Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици – на  21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“, каза още министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност.

„Намираме се в труден момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус. Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме“, акцентира премиерът Борисов на правителственото заседание.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията