Тайната градина на Саша
Slide
Slide

Този уикенд е различен от предишните. В събота срещу неделя местим стрелките един час назад, а в неделя България избира своите кметове и общински съветници, нооо ние не изневеряваме на себе си и в навечерието на почивните дни отново сме избрали за вас пет интересни места или събития, които могат да разнообразят ежедневието Ви!

1. Тайната градина на Саша

„Тайната градина на Саша“ е частна ботаническа градина в село Тъжа, а е тайна, защото тази красота, сътворена от грижливите стопани се крие зад високи каменни стени. Градината включва 500 растителни вида, като всяко едно растение е засадено и отгледано с много любов. Пътувайки по подбалканския път София – Бургас може да си направите една малка отбивка в китното село, което е само на 2 километра от главния път.

Ще ви бъдат необходими 1-2 часа за да видите красотата на тази малка ботаническа градина наречена Грижливата стопанка ще ви разведе и разкаже за особеностите, характера и начина на отглеждане на растителните видове.

2. Вкусът на Добруджа – фермерско изложение

По случай края на стопанската година – Димитровден, на 26 октомври от 10 до 16 часа ще се проведе празнично фермерско изложение „Вкусът на Добруджа“ на централната пешеходна алея на Добрич, в участъка пред Пощенска банка (до Читалище „Йордан Йовков“).

В тържеството ще вземат участие танцьорите на Клуб за народни танци „Жътвари“, които ще поведат празничното хоро от 11 часа. Организатор на събитието е Кооперация Хранкооп, под патронажа на Община град Добрич.
Фермерско изложение „Вкусът на Добруджа“ и Фермерски пазар Добрич са места, където участват само малки местни производители на чиста храна, които сами предлагат своята продукция.

Там можете не само да разгледате или закупите чиста храна от региона, но и да почерпите съвет и знания от личния опит на всеки фермер за своята градина или стопанство

3. Whiskey FEST SOFIA 2019

WHISKEY FEST SOFIA – най-голямото и престижно уиски събитие в Централна и Източна Европа, ще посреща своите гости от 25 до 27 октомври 2019 г. в Sofia Event Center.
Фестивалът е празник за всички почитатели и уиски ентусиасти, като в рамките на три дни представя продукциите и постиженията на дестилерии от цял свят.

В рамките на три дни почитателите на уискито отново ще имат възможността да опитат повече от 300 вариации на 101 познати, нови и нишови марки уиски. Съпътстващи събития към фестивала на уискито ще са изложения, майсторски класове и много други забавления и активности.

4. Международен китарен фестивал – Пловдив

В Пловдив започна международния китарен фестивал GuitArt. Концертите, които предлага GuitArt през това издание са традиционно на много високо ниво и привличат вниманието на почитателите на китарното изкуство. На 26-ти е концертът на световно известното танго трио „ACordBass“ (България/Швейцария) в Куклен Театър, Пловдив от 19:00 ч. Финал на танго вечерта ще направят танго проектът на потомствените музиканти Орлин Цветанов (цигулка) и Зорница Цветанова (пиано) „Tango Cats“, които ще ни накарат да потанцуваме под страстните мелодии на Пиацола от 21.00 в Bee Bop Cafe.

Програма на GuitArt

25.10., Петък
10:00 – 14:00 АМТИИ Пловдив
Майсторски клас на Аниело Дезидерио с EuroStrings Artists
18:30, Куклен Театър, Пловдив
Концерт на EuroStrings Artists Георги Димитров, Джулиа Баларе, Зузана Вежик и Камерен Ансамбъл на EuroStrings Artists
21.00, Фестивален Клуб “ Bee Bop Café”
Концерт на Intelligent Music Project & Vrabevski Super Band
(България)

26.10., Събота
12:00 – 16:00 АМТИИ Пловдив(13 и 14 ЦС)
Майсторски класове на EuroStrings Artists
18:30, Куклен Театър, Пловдив
Концерт на Tанго Tрио „ACordBass“ (България/Швейцария)
21.00, Фестивален Клуб “ Bee Bop Café”
Концерт на „Tango Cats“ (България)

27.10., Неделя
10.00- 13.00 – АМТИИ Пловдив (Концертна зала)
Конкурс
10.00- 11.30 – АМТИИ Пловдив
Лекция на Костадин Тодоров (Арт Мениджър)
Нови тенденции в арт мениджмънта на европейският и световен музикален пазар
14.30- 17.30 – АМТИИ Пловдив
Майсторски клас на Георги Василев
19:00 – Дом на Културата „Борис Христов“
– Награждаване на победителите в конкурса
– Концерт на Яманду Кошта (Бразилия)

5. Уикенд за Градски игри

След успешното пилотно издание на фестивала за Градски игри през 2017 г. Пловдив още веднъж ще се превърне в емоционален и забавен притегателен център. Тазгодишното издание ще се състои между 25 и 27 октомври 2019 г. в и около Тютюневия град.

Концепцията на събитието развива обществената и социална програма на Пловдив 2019 и продължава тематичното партньорството с Матера – Европейска столица на културата 2019, с които работим за представяне и обогатяване на градските игри като метод и активна стратегия за обживяване, облагородяване и привнасяне на ново съдържание в изоставени градски зони.

Амбицията ни е и да стимулираме все по-осезаемото развитие на общността на дизайнерите на градски игри и творческите експерименти в публична среда, като по този начин разнообразяваме културната програма на 2019 и представяме още една посока за развитие на наследството от инициативата Европейска столица на културата.

Сподели публикацията