Slide
Slide

Биариц. Годишната среща на лидерите на Г-7 – Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания, се проведе в Биариц. На кръглата маса седнаха Доналд Тръмп, Еманюел Меркел, Макрон, Борис Джонсън, Шиндзо Абе, Джъстин Трюдо и Джузепе Конте. Но какво знаем за Биариц? Къде се намира и какви интересни места могат да посятат във френското курортно градче българските туристи?

Биариц – кралицата на курортите и курортът на кралете

Биариц се намира в приказния Бискайски залив на Атлантическия океан в югозападната част на Франция, на 22 км от границата с Испания, на 190 км от Бордо. Най-доброто време за посещения е от май до ноември. Хората там винаги са изкарвали хляба си от морето – първоначално около 12-и век като китоловно селище, а по-късно лекари обявяват, че водите около Биариц имат терапевтично въздействие и така привличат многобройни пациенти и туристи.

Градът става по-известен през 19-и век, когато императрица Евгения го посещава и се влюбва в него. Тя е съпруга на Наполеон III и в нейна чест императорът построява на брега на морето летния си дворец, който в днешни дни е известен като Вила Евгения и в който от 1893 г. се помещава хотел „Пале“.

хотел Пале

Биариц се превръща в курорт на аристократите и някои от честите му посетители са британската кралица Виктория и крал Едуард VII, както и испанският крал Алфонсо III. Други знаменитости, оставили стъпките си по плажовете тук са Ърнест Хемингуей, Виктор Юго, Антон Чехов и Емил Зола.

Очарован от неподправената красота на града, в 1830 г. Виктор Юго се моли Биариц „никога да не става моден“. Надеждите му са измамени, когато току-що бракосъчеталите се Наполеон ІІІ и неговата императрица пристигат през 1855 г. и разпореждат построяването на аристократичната розова вила като лятна резиденция.

Биариц става любимо място за посещения, а пътешественици от кралски и аристократичен произход идват да се „възползват от водите“, дълго след като императорската двойка спира посещенията си тук през 1870 г. По-късно тези посетители са заменени от по-пъстри групи художници, писатели и други хора на изкуството. Все още обвеяна с миналия си чар, вилата на Наполеон днес е красиво мебелираният хотел „Пале“, средоточието на социалния живот в този курорт по атлантическото крайбрежие. За щастие на гостите на хотела в наши дни, Наполеон е избрал най-добрия участък от плажната ивица – Големия плаж.

Изграждат Спортeн и СПА център без аналог край Бургаските минерални бани

Богато мебелираните, просторни стаи на хотела са с изглед към суровата брегова линия в това диво кътче на страната на баските, където могъщите Пиренеи се снижават към Бискайския залив. В „Пале“ приятният дух на стария Биариц е повече от осезаем. Опитайте късмета си в класическото казино и се насладете на луксозния соленоводен СПА-център.

Питайте някой от множеството млади сърфисти от цял свят кой първи е открил най-добрите вълни в Европа покрай същите тези приятни плажове в края на 50-те години на ХХ в. и е превърнал Биариц в неофициалната европейска столица на сърфинга и уиндсърфинга. Именно през 1957 г. драматургът Питър Виъртел, бил в града по случай правенето на един от филмите си, за първи път хваща дъската и се спуска по вълните на плажа Кот-дю-Баск (Côte-des-Basques).

Биариц е пълен с музеи и галерии, сред които и Музеят на морето, който със своите 24 аквариума е един от основните интереси на туристите. Забележителностите на града включват руската православна църква Покров Богородичен, известна със синия си купол, и императорския параклис, построен от императрица Евгения. Не пропускайте да се разходите по крайморската алея, по която се стига до Скалата на девицата – малко островче, особено любимо на влюбените двойки. За по-големите авантюристи е препоръчително качването на старинния фар, откъдето се разкрива великолепна гледка към околностите. В подножието му пък се намира и най-старото игрище за голф в света, отворило врати през далечната 1888 г.

№1 в света при мъжете и жените идват на Европейското по плажен тенис в „Терма вилидж“ в Кранево

Сподели публикацията