София. Служебният кабинет работи по подготовката на мерки, с които да бъде посрещната очакваната нова вълна на коронавируса през есента. Целта е максимална предвидимост, информационна осигуреност и готовност тя да бъде преодоляна с минимални последствия за бизнеса. Това уверение получиха представители на водещи организации от туристическия сектор на работна среща, организирана от Министерството на туризма, съвместно с представители на кабинета. Лично разяснения по предприетите и бъдещите мерки и финансови инструменти за подпомагане на работещите в туристическия сектор дадоха разяснения министърът на туризма Стела Балтова, Гълъб Донев, заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика, министърът на икономиката Кирил Петков и заместник-министърът на финансите Виолета Лорер. На срещата присъстваха още Михаил Михайлов, съветник на министър-председателя, както и заместник-министрите на туризма Даниела Стоева и Мария Белколева.

Министър Балтова обобщи направеното до момента по администрираните от Министерството на туризма мерки – като целевите държавни  помощи за туроператорите, като изтъкна, че програмата беше разширена по обхват и за нови кандидати, програмата „Отново заедно“, насочена към всички части от туристическия бизнес, както и редица други инициативи. Министър Балтова отчете, че след отварянето на границите с Румъния, за изключително кратък период хиляди туристи от северната ни съседка са дошли в България. Очакват се и нови облекчения.

България увеличава възрастта за влизане на деца без PCR тест, разширяваме списъка с държави за свободен достъп

Вицепремиерът Гълъб Донев увери, че кабинетът прави всичко възможно, за да се намерят още средства в помощ на туристическия бизнес, който е сред най-засегнатите и отчете, че в ситуация на затворена икономика България върви към плавно и постепенно възстановяване. Беше обсъдена възможността мярката за запазване на заетостта, известна като 60/40, да бъде удължена до септември и критерият за оценка на допустимост на кандидатите да бъде променен. Той съобщи, че очаква над 80 хиляди заети да бъдат подкрепени по тази мярка.

С министър Кирил Петков бяха обсъдени възможностите и условията за банкови кредити, както и най-новите мерки за подкрепа на бизнеса, които обяви министърът на икономиката преди дни. На конкурентен принцип, най-бързите банки ще вземат най-добрите клиенти, каза министър Петков.

Беше дискутиран въпросът за повишаване на интереса към имунизационния процес и темповете на ваксиниране чрез поставянето на стикери „100% ваксинирани“ или чрез стимули – като се поемат част от разходите за ваканции у нас или посещение в ресторант на българите. Заместник-министърът на финансите Виолета Лорер обеща конкретни действия в най-кратки срокове по темата за включване на ваучерите за почивка към Наредба номер 7.

Сийка Кацарова: Да се промени Наредба №7 за ваучерите за храна, за да се използват и за туризъм

От бизнеса поставиха редица конкретни въпроси, които ще бъдат обсъдени на предстоящи срещи с ресорните министри, които бяха планирани в резултат на разговорите по време на работната среща. Те помолиха също за съдействие относно освобождаване от данък сгради и такса смет за периода на затваряне, както и да бъде регулирана възможността да наемат почасово персонал.

В туристическия сектор са направени огромни инвестиции и той трябва да получи вниманието, което заслужава, каза в заключение министър Балтова.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA