Снимки Руслан Йорданов

Добрич. „36 000 работници от затворените бизнеси вече са получили компенсациите си за ноември и декември по мярката „Запази ме“. Това означава, че почти всички от кандидатствалите около 43 000 вече имат пари по сметките си. Общо изплатените средства са 8,6 млн. лева“.  Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред журналисти в Добрич, където посети Архитектурно-етнографския комплекс „Стария Добрич“.

По думите й забавянето при изплащането се дължи на големия брой платежни нареждания за обработка, както и честите грешки в банковите сметките на служителите.

Тя увери, че Агенцията по заетостта ще успее да преведе до края на януари всички средства за последните два месеца на 2020 г. От февруари ще започне приемането на документи за пуснатите в неплатен отпуск през януари. Те вече ще получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход.

Деница Сачева съобщи, че през тази седмица Министерският съвет ще разгледа Националния план за насърчаване на заетостта.

Средствата по него са увеличени с 14%.

„Ще бъдат отпуснати 83 млн. лева по плана, за да могат 15 000 души да бъдат наети на работа, а 12 000 да преминат през програми и курсове за обучение. Това са също част от усилията да намалим негативните ефекти от пандемията“, обясни министрът.

Пред занаятчиите от Добрич тя посочи, че правителството е отпуснало общо 400 000 лв. за съхраняване на етнографските комплекси в България.

„Важно е да запазим занаятите на хората с такива единични професии“, добави тя.

Пресконференцията на Деница Сачева и Йордан Йорданов – кмет на община Добрич бе предавана на живо във фейсбук страницата на Bgtourism.bg

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Най-важните новини от туризма в България

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA