Slide
Slide

17-годишният Александър Петров от Добрич отпътува от родния си град към Тайланд, за да покорява световния връх в Jet Ski спорта. От 5 до 8 декември в далечната азиатска държава ще се проведе шампионата на планетата, като за трети път младежът ще измине дългото разстояние, за да защитава цветовете на България.

Той е възпитаник на Езикова гимнaзия „Гео Милев“ в Добрич с немски език. Часове преди да отпътува за състезанието в Тайланд Алекс застана пред екипа на BGtourism.BG, за да сподели своите очаквания.

– Здравей, Алекс! Какво представява jet ski спорта за читателите, които не са чували и не знаят за този интересен и атрактивен спорт?

Състои се от два класа – седнали и прави джетове. Аз се състезавам в клас „Прави джетове“. Моята цел е да измина трасето и да завърша първи.

– Кои са най-големите ти успехи?

През 2016 година завърших пети на световното в Тайланд. Това ми беше първото международно състезание. Тогава бях при децата, а тази година ще се състезавам при мъжете.

– Как този спорт успя да те спечели? Каква е мотивацията ти да го упражняваш при положение, че повечето твои възпитаници залагат на волейбол и футбол.

Като малък баща ми показа този спорт и така се запалих. Той ме возеше на джетовете и после ми даде да карам. На 9 години ми беше първото състезание.

– Къде тренираш?

Това е сложен въпрос. В момента главно фитнес. Като цяло във Варна, където карам в морето.

– Каква е твоята конкуренция в България?

В България има конкуренция, но не е същата като в чужбина. В чужбина участниците са по-сериозни. Участвал съм в Хърватска, Австрия – на европейско, в Сърбия – на европейска купа, и за трети път в Тайланд.

Поставиха оригинални и креативни пейки по Северното Черноморие (снимки)

– Заминаваш в Тайланд в момент, когато в България не е разгара на летния сезон и нямаш възможност да водиш пълноценни тренировки. Това няма ли да ти попречи да бъдеш по-добре подготвен?

Не се притеснявам много, защото там ще имам една седмица да се подготвя преди състезанието.

– Остава ли ти време да разгледаш красотата на тази екзотична държава, която е притегателна за почивка за много българи?

Не съм видял много от Тайланд при предишните си посещения. Малка част съм посетил, а има много красиви острови. Нямам време, концентрирам се основно върху подготовката и състезанието.

– Ти имаш и сестра. Тя проявява ли сериозен интерес към този спорт, защото знаем, че вече има участия зад гърба си?

И тя като мен се запали по този спорт. Вече има две състезания. Още е малко плаха, но ще се научи, отдава й се.

– Другите твои връстници си мечтаят за хубави коли, а ти може би за хубав джет?

Моят джет ми го закупиха родителите миналата година, преди лятото – производство на американец. Лимитирана серия е, направен е само за състезания. Около 1200 кубика е. Цената му е колкото един нов автомобил. Към 60 мили е скоростта, която развива.

– Безопасен ли е твоят спорт?

Не е много безопасен като цяло. Всички си мислят, че е вода и няма страшно, но не е толкова безопасен този спорт . Ако паднеш – някой може да мине през теб. Ние имаме екипировка, която ни предпазва, но трябва винаги да внимаваме.

Номинираха къщата за гости „Тримата глупаци“ в Тетевенския балкан за туристическа награда (снимки)

– В какво море се чувстваш в твои води?

Определено в спокойни, най-вече в езеро. В морето всеки момент може да излязат вълни.

– Ние сме в район, който граничи с море. Не се ли ядосваш, че на собствена територия има дадености, а не се провеждат състезания от подобен ранг? Трябва да пропътуваш толкова хиляди километри, за да представяш родината си.

Яд ме е, защото другите състезания в чужбина нямат като нашите условия. Ние имаме всички дадености да бъдем домакини на състезания от най-високо ниво, но е въпрос на приоритет за курортите и Общините в региона.

– Ще продължиш ли с този спорт или за теб той е хоби, ще се развиваш ли в друга дейност?

Ще продължа да се развивам в този спорт. Предстоящата ми цел е да победя на световното и с успеха очаквам да получа предложения, да подпиша с отбор от чужбина! Очаквам първия си международен договор. Шампионът винаги получава предложения, осигуряват му джетове, транспорт и всички екстри за състезанията – това до момента винаги се покриваше от моето семейство и от спонсори. На този етап не съм мислил как ще продължа своето развитие в личен и професионален план. За мен е важно да завърша успешно образованието си в Езиковата гимназия в Добрич и да се представям успешно в състезанията, а се надявам, че в последната година на моето образование да преценя и как ще продължа своето развитие.      

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията