Slide
Slide

София. 1 740 български туристи имат резервации за почивка в Гърция чрез „Музенидис Травъл България“, съобщи за Bgtourism.bg собственикът на туристическата компания у нас Теодор Севастидис. Резервациите са на стойност 513 хиляди евро. Припомняме Ви, че гръцкият туроператор „Музенидис Травъл“ обяви, че спира да работи до 31 юли.

„Не става въпрос за 150 000 българи, които имат почивка през „Музенидис Травъл“, а за 1740 през нас и още близо толкова на български компании, които работят директно с централата, но ако се стигне до фалити на фирми, то ще бъдат засегнати почивките на близо 150 хиляди туристи, посочиха колеги-туроператори“, заяви Теодор Севастидис.

Може ли 150 хиляди души да останат без почивка в Гърция (видео)

Севастидис работи за компанията вече 12 години. Първите му работни дни са в централния офис в Солун. Отличава се с отговорност, професионализъм и отношение. Прави силно впечатление на собственика при един злощастен инцидент в Гърция, при който автобус с руски граждани се обръща, а Теодор е сред първите, които се отзовават, за да спасят човешки животи.

През август 2013 година Теодор получава огромното доверие на собственика на големия туроператор в Гърция да открие нова компания и офис в България, за да може да бъдат обслужвани по-бързо и професионално клиентите. До тогава годишно „Музенидис Травъл“  е имал около 1 000 български туристи, а през 2019 година гръцкият туроператор вече прибира 4 милиона евро годишно за почивки на сънародниците ни. Работи с 400 агенти, като през това време няма нито едно оплакване в КЗП или други институции срещу работата на българската компания.

Четирима министри се срещат с туристическия сектор за обсъждане на предприетите от правителството мерки за подкрепа на бранша

През март 2021 г. идва първата лоша новина – собственикът на големия туроператор „Музенидис Травъл“ – Борис Музенидис, почива от коронавирус в Москва. Неговите наследници поемат империята, която е в затруднено положение, и се бори с тежката ситуация, в която Ковид-19 постави туризма. Това допълнително затруднява компанията, която вече дължи милиони евро на хотели за стари резервации, за някои става въпрос и за 3 години назад.

Следващата лоша вест идва на 16 юни т.г. – в 21 часа. Тогава Теодор Севастидис е информиран, че гръцкият туроператор спира за работи до 26 юни. Неприятната новина заварва него в момент, когато съпругата му е в последните седмици на бременността с второто им дете. Двамата първо мислят за най-близките резервации, за да може хората да не останат пред хотелите, а да бъдат настанени, заплащат се веднага почивките им с наличните пари. Сега туроператорът-майка обяви нова дата, до която спира да работи – 31 юли. В момента няма туристи, които да са в Гърция и да очакват да бъдат настанени, всички са информирани и чакат.

ОБТ: Почивките на 150 000 българи в Гърция са под въпрос

„Два пъти кандидатствахме за средства, но нито веднъж не бяхме одобрени. Това не ни позволява да боравим с налични пари, за да върнем на туристите за заплатената им почивка“, споделя Севастидис пред Bgtourism.bg. Той е провел разговор на най-високо ниво в гръцката компания, където само потвърдили сложната ситуация, която поставя в неизгодно положение клиентите на представителствата им не само в България, но и в Румъния, Сърбия, Украйна. Единствено компанията им в Русия ще продължи да съществува безпроблемно заради наличните финансови средства и законодателството там, което позволява до края на годината да не се връщат средства за резервации.

От началото на годината до кризата 800 български туристи вече са били на почивка в Гърция чрез „Музенидис Травъл България“. Севастидис е използвал свежите пари, за да върне стари задължения по резервации на туристи и част от новите покривал периодично. Той е родом от Русия. Баща му е българин – от Видин, а майка му гъркиня. Неговите родители се запознават в Русия, където баща му работи, а на 16-годишна възраст се премества в Гърция. Теодор Севастидис споделя своята загриженост за тежката ситуация, защото като човек винаги се е отличавал със своята коректност.

Позиция на Министерството на туризма във връзка със случая „Музенидис“

Във връзка с притесненията на български граждани с почивки в Гърция, свързани с финансовите затруднения, които изпитва гръцкият туроператор „Музенидис“, бихме искали да заявим, че Министеството на туризма следи отблизо случая. Министърът на туризма Стела Балтова изпрати писмо до гръцкия си колега Хари Теохарис още на 18 юни и е запозната със ситуацията в детайли. Въпреки сериозните финансови затруднения на гръцкия туроператор, гръцката страна ни информира, че на този етап не става дума за фалит на фирмата. При промяна на обстоятелствата Министерството на туризма има готовност да реагира своевременно и адекватно, в рамките на своите правомощия и в интерес на българските граждани.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията