Slide
Slide

Умее да улавя енергията от слънцето и вятъра. Постигнала е пълна енергийна независимост и гордо носи славата на първата в света лодка, която се захранва единствено и напълно от възобновяеми източници на енергия, съобщи БНТ. Енергията лови с фотоволтаици и вятърни турбини. А когато ветровете са слаби, а слънцето оскъдно, лодката се захранва с водород, получен от морска вода.

Жером Делафрос, ръководител на експедицията „Energy observer“: Да, водород произвеждаме от морската вода. Това е енергийна премиера за производството на водород на борда на лодка.

При определена скорост и при определени метеорологични условия, когато уловената енергия е много повече от необходимата за задвижване на лодката, тогава лодката започва да произвежда енергията.

Никола Сдец, дизайнер: Когато витлата не трябва да се движат прекалено бързо, разбира се и при определени метеорологични условия, електрическите мотори могат да стана генератори на енергия.

Зад футуристичния морски проект стои 5-годишен труд. Лодката е замислена от Викториeн Ерюсар – бивш офицер от френския флот, а сега капитан на „Energy Observer“. Мечтата му била подкрепена от режисьора Жером Делафос.

Жером Делафрос, ръководител на експедицията „Energy observer“: Имаме две мисии. Първата е да тестваме и оптимизираме технологията, за да успеем да обиколим света.

Изпитанието на вода беше проведено по каналите на Амстердам. Световната премиера ще започне с отплаване към Япония.

Викториен Ерюсаар, капитан на лодката: Япония е следващото ни предизвикателство. Трябва да прекосим два океана – Атлантическия и Тихия. Това наистина е голямо предизвикателство. Разстоянието е голямо. А ние ще бъде напълно самостоятелни.

През следващите 6 години „Energy Observer“ трябва да обиколи света. Ще акостира на 101 места в 50 държави, където екипажът ще се срещне със съмишленици, които се опитват да променят света към по-добро бъдеще.

Сподели публикацията