Riu Palace Zanzibar
Slide
Slide

Павлина РУСЕВА, Сейф Травел

Занзибар нашумя сред българските туристи през зимните месеци като една от възможностите за пълноценна ваканция при опростен откъм противоепидемични мерки режим. Отдалечеността на острова от Европа, където коронавирусът върлува вече повече от година, наравно с жаркото слънце, прекрасните плажове и красивата природа, гарантират на туристите заслужен релакс и оценена свобода след ковид.

Денонощието в Занзибар е разделено на 12 часа ден и 12 часа нощ, заради близостта му до Екватора и с малка разлика, изгревът и залезът са по едно и също време през цялата година. Тук е вечно лято и дори няма дума на местния език суахили за зима и сняг.

Българските туристи дадоха отлични оценки на дестинация Занзибар

Плажовете са със свободен достъп, с много фин, бял пясък, прозрачни води във всички нюанси на променящият се син цвят, с изумителни гледки на приливите и отливите по брега.

При отлив, плажната ивица става широка и можеш да се разхождаш дълго по океанското дъно, да събереш за спомен миди и черупки от раковини. При прилив виждаш близо до брега морски звезди и беззащитни морски таралежи.

При гмуркане с шнорхел, температурата на водата е подходяща, видимостта е отлична, теченията според сезона са слаби и можеш да се наслаждаваш на стада от пъстроцветни рибки и корали, които ти напомнят за любим детски филм. Навътре в океана, можеш да плуваш сред стада от делфини и станеш свидетел на тяхната акробатична програма.

ТОП 3 на сувенирите, които си купуват българските туристи в Занзибар

В Занзибар непрекъснато си сред природата. Но ако искаш да се запознаеш с типичните за района редки ендемични растителни и животински видове, най-добре е да се посетят три места – националният парк Jozani, в който могат да се видят занзибарски червен колобус-рядък вид маймуна, красиви пеперуди, редки птици и тропически мангрови гори, Prison Island – бивш затворнически остров, на който живеят около 150 гигантските сейшелски костенурки, достигащи до 150-200 годишна възраст, и за любителите на екстремните изживявания двудневно или тридневно фотосафари в Танзания, кратера на угасналият вулкан Нгоронгоро, намиращ се в областта Серенгети. Дъното на кратера е едно от най-гъсто населените места с диви животни в Африка- лъвове, слонове, носорози, хипопотами, жирафи, няколко вида антилопи, африкански маймуни, африкански глигани и хиени. В Серенгети можете да наблюдавате великата миграция на антилопа гну и зебра, можете да се насладите и на лъвове, гепарди, слонове, жирафи, хипопотами, много птици и пъстроцветно фламинго.

Залезите на Занзибар са живописна гледка на фона на изумрудените води, синьото небе и традиционните лодки с дълги, тънки корпуси, предназначени в миналото за пренасяне на товари и всякакъв вид стоки. Днес тези лодки dhow придвижват туристите по време на водните sunset екскурзии и дори с тях се прави т.нар. синьо сафари, задължителен атракционен тур на всеки турист в Занзибар.
Подправките са основна част от икономиката на острова. Тук се отглеждат джинджифил, черен пипер, карамфил, канела, индийско орехче кардамон, ванилия, кафе и какао. Една от най-големите атракции е да посетите ферма за подправки и екзотични плодове по време на т.нар Spice tour и се докоснете до аромата на истинската джунгла. Виждате как се произвеждат различните подправки и плодове и коя част от растенията за какво се използва. Интересен и непознат за нас е „джак фрут“ – огромен плод с вкус, наподобяващ този на праскова. Отглеждат се и са типични малките червени банани, ананас, кокос, манго, папая, куркума и много други.

Обиколките стават с местен водач, който ви разказва куп интересни неща за всяко растение и технологичният път по исушаване, преработка и пакетиране на всяка подправка и плод. Приготвят ни сувенири-корони и гривни от палмови листа, с които се чувстваме някак специални като крале и принцеси на джунглата.
В миналото, известен като най-големият пазар на роби в Индийския океан до края на 19 век и важен търговски център на подправки, Stone Town или в превод Каменният град е всъщност старата историческа част на днешния град Занзибар. Нарича се така заради кораловия камък, използван при строежа на по-голямата част от сградите. Уникалната смесица от местната култура суахили и елементи от мавританската, арабската, персийската, индийската и европейската култура е лек вид архитектурен шок за професионалиста.

Много от сградите са изоставени от времето, въпреки че са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2000 г. Красотата им си личи по запазените външни резбовани дървени врати, които са отличителна черта на Stone Town. Фреди Меркюри от групата Queen е роден в Занзибар. Рожденото му име е Фарук Булсара.

Една от къщите, в които е живял в Стоун Таун, в момента е туристическа атракция. Покрай брега са разположени още великолепни барокови сгради, както и първата сграда с електричество в Занзибар, заради което местните я наричат “Къщата на чудесата” – дворецът на оманските султани, който приютява националният музей на Занзибар.

В Англиканската църква, където е бил пазарът на роби, можете да проследите историята на робството в Африка и миграцията на продадените роби по света. Запазена е и старата крепост, която е построена от арабите за отбрана срещу нашествието на португалците.

Пакетните екскурзии, които се предлагат на туристите ни са гарантиран начин да се докоснеш до природата, традиционната морска кухня, историята, културата и бита на местните. Английският език за тях е като втори майчин език след официалният им, наречен суахили в превод означаващ „крайбрежен“.

Хората живеят тук без грижа, в душевен мир, спокойствие, щастливи и благодарни на това, което имат. Не случайно с два израза, казват всичко за себе си –“pole pole“ – в превод „полека, полека“, и „Hakuna matata“ – „Няма проблеми“.

По плажа можете да срещнете и т.нар. масаи, дошли от континенталната част на Танзания. Без много усилия са ни привлекли в своите магазинчета и сме договорили емблематичните сувенири за острова – чинийки от кокос, костенурки, прасенца от камък, донесен от Килиманджаро, уникални картини на гледки от цяла Танзания, ръчно плетени гривни, шарени шалове и масайски облекла.

Павлина Русева и Станислав Георгиев

При нашето посещение в периода 12.03.-21.03.2021 г, туристите на АБАКС бяха настанени в подбрани хотели 4 и 5*, разположени на най-добрите и оживени плажове на острова Nungwi и Kiwengwa.

Локацията на хотелите е изключително важна, съобразно периода на плануваната почивка и приливите и отливите на океана.
На северозападното крайбрежие на Занзибар на красивия плаж Nungwi са разположени хотелите Doubletree by Hilton 4*, Sandies Baobab 4*и RIU Palace Zanzibar 5*,които са и хит сред българските туристи. Предлагат добро съотношение цена-качество, целодневна възможност за плажуване и са подходящ избор за хора любители-плувци.

На североизточното крайбрежие в Pwani Mchangani, се намира Waridi Beach Resort & SPA 4+ ,а на юг откъм източното крайбрежие на острова са хотелите Neptune Pwani Beach Resort 5* , Melia Zanzibar 5* и VOI Kiwengwa Hotel 4*- също много продавани хотели с високи отзиви от нашите туристи.

Всеки от хотелите е разположен на огромна площ, охраняеми, затворени комплекси с тематично декорирани общи части като лоби барове и рецепция, поддържани безупречно екзотични градини, с пространствено, в повечето случаи амфитеатрално разположение на категорията хотелско настаняване, с гледка към градините, басейните, океана и плажа. Акцента е да се наблегне на индивидуалността и дискретността на всяка стая и се осигури максимално лично пространство на верандата и в самите помещения за гостите.

Обзавеждането в помещенията за настаняване е в типичния за острова африкански стил с удобна спалня, с красив и предпазващ през влажният период на годината балдахин.
Всички помещения са климатизирани и с осигурено ежедневно почистване.

Всеки от хотелите предлага безупречен сервиз, добра концепция на база All inclusive, разнообразна местна и традиционна морска кухня, тематични ресторанти и открити барове. В удобство на туристите е възможността за резервиране на места и в ресторантите „a la carte“, предлагащи разнообразна местна и средиземноморска/ италианска, мексиканска и африканска кухня.

Предимство на основните ресторанти е обслужването на бюфет, както и разположението им на открито и с гледка към океана. За прохлада са покрити с шатри в кенийски стил. На този принцип са и баровете около басейните с прохладни кресла за кратка почивка.

Услуги към хотелите са наличните за гостите по няколко басейна, отделените сред тишина спа центрове, фитнес и развлекателни зони за игри, търговски помещения, обмяна на валута, сейф и интернет зони.

Всеки от хотелите разполага и с целодневна и интересна анимация през деня и вечерта.

Менажирането на хотелите е по европейски стандарт, заради преобладаващите туристи, които пристигат тук от Европа.
Въведени са безупречни превантивни мерки в хотелските комплекси – поставени са дезинфектанти на всички входни пунктове, ограничаващи посоката на движение ленти, 2 м. дистанция, еднопосочно движение, електронни обозначителни табели за приетата от хотела концепция за превенция, носене на маски от персонала ежедневно по време на работа в целия комплекс.

Nungwi Beach

Предлаганият външен вход към помещенията за настаняване, suites и вили, позволява свободното придвижване на гостите на открито и е невъзможно струпването на туристи на едно място по време на цялата им почивка.
Ресторантите също са открити, както и местата, където се провеждат анимационните програми.

Туристите се трансферират с индивидуален за групите транспорт. Не се допуска смесване на групи и националности.
По време на екскурзиите на място с групите пътува местен водач, който наравно с шофьора следи за контрола на бройката туристи. Важно е да споменем, че при организираните мероприятия има застраховка и гаранция от страна на местния туроператор, както и винаги присъства преводач– екскурзовод на български език с групата.

Относно афишираната в България забрана за оскъдно облекло на туристите в Занзибар, бих желала да уточня, че това е превантивна мярка, която не е новост. Местните хора са 95% мюсюлмани, спазват определени релизиозни обичаи и е нормално в близост до обществени места, търговски райони и общи площи, да се препоръчна на туристите подходящо за пребиваването им там облекло.
Всички наши клиенти останаха с добри впечатления и любов към тази изумителна страна на свободолюбиви хора, ценящи всяка минута щастие, с което даряват и нас – техните гости.
Очакваме с нетърпение новия сезон на чартърните програми на АБАКС от октомври 2021 г. до март 2022 г.
Пожелавам на всеки да посети този малък рай Занзибар, дори и с цената на риска да му се прииска да остане там завинаги!

Текст и снимки Павлина РУСЕВА, Сейф Травел

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията