Slide
Slide

София. Ресторантите ще отворят от 1 март при капацитет от 50%, до 6 човека на маса и ще работят до 23 часа с клиенти. А нощните заведения ще отворят от 1 април. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след работна среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. В дискусията участваха доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на  България, и представители на туристическия бранш.

Министър Николова посочи, че с официално писмо още от 19 януари тя е предложила отварянето на заведенията, като идеята е била работното време да е до 22:30 часа. Днес направихме ново предложение за дейности до 23 часа, което беше прието и от бизнеса, посочи вицепремиерът. Запазва се ограничението от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета.

Задължително е и спазването на всички противоепидемични мерки за работа, подчерта вицепремиерът. Тя беше категорична, че контролът ще е безкомпромисен и не трябва да се допуска и една грешка, която може да опетни бранша.

От 1 март отпада забраната за пътувания в страната, организираните посещения зад граница ще бъдат разрешени от 1 април

От 1 март отпада и забраната за реализиране на организирани пътувания в страната. Организираните посещения зад граница ще бъдат разрешение от 1 април. В заповедта на здравния министър ще пише, че редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, както поиска вицепремиерът Марияна Николова в свое писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов от 21 януари 2021 г.  Днес искането получи своето потвърждение, като предстои представителите на туристическия сектор да предоставят в Министерството на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират. Данните ще бъдат предадени на Министерството на здравеопазването, което ще организира имунизацията, посочи министърът.

Конгресният и събитийният туризъм може да започнат от 1 март.

В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30%. По информация на бранша ще е нужен определен период от време за подготовка, като на практика събития очакваме да има след 20 март, обясни министърът.

Важно е да се направи организация и да разберем каква част от представителите на бранша имат желание да се ваксинират, за да може преди активния летен сезон това да стане, коментира министър Ангелов. И допълни, че целта е по този начин да се помогне на бранша и да не се губи поредният сезон.

Министър Николова подчерта, че ваксинирането е доброволно, но това е един от начините да се постигне желаният рестарт на отрасъла. Представителите на бизнеса подкрепиха идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса според техните правомощия.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията