Slide
Slide

Бургас. Драконовски мерки за сигурност на Летище Бургас, след като около 22:30 ч. кацна самолет от Лондон с над 150 пътници. Тъй като Великобритания вече спада към рисковите държави заради COVID-19, полетът предизвика масово притеснение сред бургазлии.

Притеснени бяха и близките на пътниците, които пристигнаха на бургаския аеропорт. Кери Дефърсън посреща своя съпруг, който е моряк. Живеят у нас вече шест години.

„Ситуацията е ужасна. Уплашени сме, но нямаме проблем да останем под карантина за 14 дни. Подготвени сме за това. Идвам от Ямбол за да го посрещна“, сподели англичанката пред bgtourism.bg.

Кери Джефърсън в очакване на своя съпруг

Пред сектор „Пристигащи“ имаше и линейка, която да предприеме незабавни мерки, ако се установят симптоми у някого от пасажерите. На всички пристигащи бе измерена температурата, след което се попълва декларации, за да влязат в базата данни за лица под задължителна карантина.

По-голямата част от пътниците са наши сънародници. Прибират се у дома, тъй като ги съкратили от работа или са им прекъснали обучението в университета заради пандемията от коронавирус.

„Посрещаме дъщеря ми. Тя студентка в центъра на Лондон, но се прибира, тъй като занятията са прекратени. Не работят и магазините и всички нейни състуденти се върнаха. Не можех да си представя как детето ми ще остане там само“, сподели Недялка.

Недялка, заедно с по-малката си дъщеря, очаква да посрещне детето си

Бе предвиден и полет, който трябваше да откара близо 200 пътници от Бургас към Лондон. Много от тях се отказали и самолета останал почти празен, научи още кореспондентът на bgtourism.bg в региона.

Сектор „Заминаващи“ остана почти празен, въпреки предстоящия полет до Великобритания

А заради създалото се напрежение около пристигането на самолет, кметът Димитър Николов помоли за разбиране, като обясни, че въздушните и сухопътните граници не са затворени за наши сънародници.

„Нито кмет, нито МВР, нито правителство може да спре кацането на самолет. Не се настройвате срещу нашите сънародници, които идват от чужбина. И тях ги чакат близки, и те са стресирани, и те ще спазват изискванията, както вас. С тази разлика, че те ще подлежат на ежедневен контрол от властите. Но те не са престъпници. Те са бургазлии, и българи, които искат да се приберат у дома“, каза по-рано през деня кметът.

Давид Сукнаров
Кореспондент на bgtourism.bg

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията