Slide
Slide

София. До края на 2022 г. бе удължена ставката от 9% ДДС. Това стана факт, след като днес депутатите от 47-то Народно събрание приеха на две гласувания законопроект за изменение и допълнение на Закона върху ДДС. В последния си работен ден за годината народните избраници запазиха ниското ДДС за някои сектори.

До края на следващата година ще продължи 9% ДДС върху книгите (на физически носител и електронни), ресторантьорски услуги, кетъринг услуги, бебешки храни, бебешките артикули, доставка на обща туристическа услуга, екскурзиите организирани от туристическите оператори и туристически агенти със случаен автобусен превоз и доставка на услуга за използване на спортни съоръжения.

Проф. Рачев: Мерките се променят твърде бързо, задължително направете застраховка „Отказ от пътуване“

Помощта за бизнеса по време на пандемия успя да обедини управляващи и опозиция. Първоначално от ИТН искали мярката да действа до края на въведената епидемична обстановка, породена от коронавируса, но от ГЕРБ поискали мярката да действа до края на 2022 г., съобщи news.bg. В крайна сметка управляващото мнозинство и опозицията постигнали съгласие мярката да действа до края на 2022 г.

„Днес българският парламент взе решение след внасяне на предложение от групата на ГЕРБ-СДС да запази и продължи мярката 9% ДДС за доставка на книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, храни, подходящи за бебета и малки деца, както и доставка на обща туристическа услуга по чл. 136 и за екскурзии, организирани от туристически оператори и агенти със случаен автобусен превоз на пътници.
С 215 гласа „за“ народните представителите подкрепиха това ни предложение единодушно“, съобщи в своя фейсбук профил бившият министър на туризма и настоящ зам.-председател на Комисията по туризъм в НС Николина Ангелкова.
„Мярката 9% ДДС бе въведена от третия кабинет „Борисов“ и бе със срок 31.12.2021 г. Групата на ГЕРБ-СДС отговорно спази предизборното си обещание пред туристическия бранш и внесе предложение за удължаването ѝ до 31.12.2022 г.
Успех на всички колеги в сектор Туризъм в работата им в тази нелека среда. Като депутат и заместник-председател на парламентарната комисия по туризъм ще продължа да работя за реализиране на приоритетите на бранша“, добави Ангелкова.
Сподели публикацията