Slide
Slide

София. Националният борд по туризъм (НБТ) обяви, че подкрепя въвеждането на стимули за ваксинация от правителството, независимо че тази мярка е твърде закъсняла и следваше да бъде възприета още през месец юни, когато ние първи предложихме на служебното правителство този позитивен подход. Повишаването на ваксинацията ще доведе до доверие в България от страна на чуждите туристи и ще подпомогне пряко както зимния, така и предстоящия летен сезон на 2022 г., подчертава д-р Полина Карастоянова, Изпълнителен директор на НБТ. Според нея е много важна комуникационната стратегия, която да бъде съобразена с индивидуалните нужди на хората, също така би било изключително ефективно привличането в публичната комуникация на уважавани личности от различни сфери на дейност, а не само от медицинските среди.

Ниският процент на сложени дози у нас пречи на туризма и на привличането на чуждестранни туристи и инвестиции. Повечето страни налагат задължителен PCR тест за своите граждани при завръщането си от България, което оскъпява почивката им и води до откази. Основните пазари за българския туризъм като Великобритания, Германия, Нидерландия, Русия и скандинавските държави пускат населението си да почива в страни с висок процент на ваксинация. В допълнение техните здравни власти следят и процента на ваксиниран персонал в туристическите дестинации.

Стимули за ваксинация прилагат редица страни по света. Щатът Ню Йорк в момента предоставя по 100 долара за поставена ваксина. Щатът Охайо например всяка седмица отпуска по жребий награда от 1 милион долара – в лотарията участват гражданите, които вече са имунизирани. Ню Орлиънс предизвика сензация, когато обяви, че за всяка инжекция с ваксина ще се полагат по половин килограм лангусти безплатно. В някои провинции на Индия бижутери подаряват на ваксинираните златна халка за носа, в Австрия, Русия и Сърбия раздават ваучери. В Трансилвания в Румъния ваксинират в замъка на Дракула и издават сертификати за безсмъртие.

Сподели публикацията