Slide
Slide

София. Телевизия Туризъм (TVT) обръща поглед към българската етнография по време на Коледните празници. Зрителите ще могат да гледат филма Софийски коледари на 24 декември – петък, от 10 и 21 часа, както и на 26 декември от 13 часа. Групите за народните танци в София преживяват истински ренесанс в последните години. Школите са пълни с хора, стремящи се към традиционните културните ценности. Софийски коледари“ е инициатива на НЧ „Васил Левски 1928″. Филмът съживява едно забравено от столичани нематериално културно наследство – коледуването. За него ни разказва и проф. Венцислав Димов – Ръководител на изследователската група „Етномузикология“ в Института за изследване на изкуствата към БАН. Ще видим и чуем десет характерни за София и околностите коледарски песни със съпровод на тъпан и гайда.

Филмът Бъдни вечер ще може да гледате на 24 декември от 19 часа и на 26 декември от 09 и 20.30 часа. Лентата представя традицията на подготовката и празнуването на Бъдни вечер, заснети в село Копаница, в Радомирската котловина. В него етнографът и историк Симеон Мильов разказва за символите на бъдника, обредните хлябове, гозбите и обичаите на този семеен празник, свързан с Рождество Христово. А операторът Симеон Григоров е заснел автентичния обичай за посрещането на Бъдни вечер с помощта на самодейците от Копаница.

В кратките информационни рубрики в празничните дни по Телевизия Туризъм – TVT, зрителите ще видят още какво правят хората в Малко Търново по време на Коледните и новогодишни празници. По същия повод телевизията ще ни пренесе и в Северозападната община Ружинци. Зрителите ще чуят и традиционни коледарски изпълнения. А веднага след това започва сезонът на Сурва в Пернишко и в Граовското поле.

Сподели публикацията