Slide
Slide

Диян Дейков и неговият възпитаник от Виетнам ще получат бронзовото отличие на Валентин Христов, което ще бъде отнето заради допинг

Добрич. Бронзовият олимпийски медал на щангиста Валентин Христов за Азербайджан, спечелен на Олимпиадата в Лондон през 2012 година, ще бъде отнет, научават първи читателите на BGtourism.BG.
Международната федерация по вдигане на тежести снощи обяви имената на петима състезатели, които са уличени, че са ползвали забранени вещества. Сред тях е българинът, който по това време носи отличия за бившата руска република. В неговата урина е открит анабола дехидрохлорометилтестостерон.

„IWF съобщава, че в резултат на програмата за нов анализ на Международния олимпийски комитет във връзка с Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., пробите от урина от петима атлети са върнали неблагоприятни аналитични изводи“, съобщават от международната централа и посочват имената на състезателите и забранените вещества, с които са уловени. Предстои продължителна процедура по допинг скандала и отнемането на отличията.

Валентин Христов бе хващан на два пъти с допинг – през 2013 и 2015 година. Неговият резултат от Лондон 2012 г. бе отрицателен. Валентин попадна сред 265-те спортисти от цял свят, участвали на олимпиадата през 2012 г., които Международният олимпийски комитет и Международната антидопингова агенция взе решение да тества отново. От тези 265 души, 23-ма са с положителен резултат за допинг, съобщи преди две години британската телевизия Би Би Си. Още 30 положителни проби има на спортисти, състезавали се в Пекин 2008.
Бронзовото отличие на Валентин от Лондон сега ще отиде в ръцете на състезател на треньор от Добрич. На Игрите в британската столица наставник на националите на Виетнам бе Диян Дейков. Родният ни специалист изведе до четвърто място свой възпитаник, който сега официално ще бъде трети от Олимпиадата през 2012 г.


Националите на Виетнам се подготвяха в Добрич, като в навечерието на Игрите бяха подложени на внезапни проверки от допинг ченгета.

Тренировките на националите през 2012 година в Добрич

„Указахме пълно съдействие и със спокойствие очакваме резултатите от допинг контрола. Преди виетнамците да пристигнат в Добрич дадохме точен адрес, за да може да ни проверят по всяко време”, заяви преди 6 години българският треньор.

В навечерието на Коледа сега той е един от най-щастливите наставници, тъй като за първи път в неговата кариера достига до медал от най-големия спортен форум.

„След 6 години справедливостта възтържествува. Много се радвам, че нечовешкият ни труд, който положихме, беше възнаграден. Поздравления за състезателя ми Томи и виетнамската федерация. Те са много щастливи от новината“, заяви Диян Дейков. През 2004 година на Игрите в Атина Дейков води националите на Албания, а през 2012 година бе начело на Виетнам. Бил е част от националния тим на България на големи първенства.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията