Slide
Slide

Банско. Община Банско проведе работна среща във връзка с подготовката и старта на предстоящия зимен туристически сезон. В организираната от общинското ръководство дискусия участваха Мая Христоскова – изп.директор на „Юлен” АД, ст.комисар Георги Кандев – директор на ОД МВР Благоевград, началникът на сектор „Охранителна полиция” Страхил Анталавичев, началникът на РУ на МВР-Банско Кирил Стоянов, директорът на НП”Пирин” Росен Баненски, председателят на ОбС Костадин Загорчин, представители на туристическия бизнес, общински съветници.

Кметът Иван Кадев откри срещата с информация за добрите резултати от летния сезон и акцентира, че от общите усилия на всички зависи какъв ще бъде зимен сезон 2021/2022. Той информира присъстващите за хода на ремонтните дейности по уличната мрежа в общината, които трябва да бъдат приключени за активния зимен туристически сезон. Гостите на Банско вече ще се възползват от подобрена инфраструктура и увеличен брой паркоместа, както и по-добра организация на движението с безкомпромисен контрол. Ще бъде повишена и готовността на Спешния център в Банско по време на пиковите периоди през зимата, съобщи кметът.

Зимният сезон в Банско ще бъде открит на 18 декември

Както винаги, общинските власти ще разчитат на сътрудничеството на правоохранителните органи, които с превантивна цел ще присъстват осезателно на територията на общината чрез засилени полицейски екипи и жандармерия в определени периоди и на ключови места. Ст.комисар Кандев подчерта значимостта на Банско като курорт не само от национално, а от европейско значение и увери, че, при необходимост, в града ще бъдат командировани полицейски екипи от Гърция и Румъния.

Директорът на „Юлен” АД Мая Христоскова информира, че в началото на м.декември ще бъдат обявени цените за ползване на съоръженията в Ски зона Банско. Въпреки големия ръст в цените на електричеството и горивата, концесионерът ще повиши цените на картите и билетите едва 10-15%. Вече се продават сезонните карти, които за лоялните клиенти на фирмата са без промяна в цената.

Пампорово обяви цените за сезонните лифт карти, до 10 декември има промоция

Официалното откриване на сезона ще бъде на 18 декември, но, ако се създадат подходящи условия за ски преди това, съоръженията ще бъдат пуснати по-рано, заяви Мая Христоскова и призова представителите на туристическия бизнес да активират партньорите си да промотират ски курорт Банско.

Хотелиерът и консул на Великобритания в Банско Джеймз Хюз изказа общото задоволство от работата на общината за намаляване на сивия сектор в туризма, особено по отношение на местата за настаняване. Той призова туристическия бранш да обедини вижданията си за ценовата политика. Мнозина споделят мнението му, че качеството на туристическия продукт, предлаган в Банско, далеч надвишава продажната му цена, която е най-ниската в Европа.

Банско стана хит и сред гръцките студенти, близо 2 хиляди младежи от Солун вече имат резервации за 8 декември

Представителите на туристическия бизнес споделиха притесненията си, свързани с високите цени на електроенергията и горивата, инфлацията и перманентния проблем с недостигащия квалифициран персонал. Повод за безпокойство е и пандемията, която за трети зимен сезон ще бъде факторът, определящ правилата.

Чрез зам.кмета Сашка Въчкова, Министърът на туризма Стела Балтова поздрави участниците в срещата и изказа пожелания за успешен сезон. Очаква се в следващите дни да бъдат публикувани, съгласуваните с Министерство на здравеопазването Правила за прилагане на противоепидемични мерки при извършване на туристическа дейност през зимен сезон  2021/2022.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията