Slide
Slide

Созопол. Представители на туристическия бранш и производители на храни и напитки от Созопол ще участват в първата среща „Slow Food Travel – туризъм с идентичност“. Тя ще бъде на 27 октомври от 11.00 часа в Общинския съвет, по инициатива на неговия председател Георги Пинелов.

Slow Food е световно движение в подкрепа на хората, произвеждащи и предлагащи качествена храна, което подпомага  съхраняването и популяризирането на кулинарните традиции и добрите практики. Мотото на движението е “вкусно, чисто, честно”: вкусно, защото храната трябва да е наслада за небцето, чисто – производството на храната не трябва да замърсява природата и честно – производителите получават справедливо възнаграждение за труда си, а потребители купуват храната на достъпна цена.

Slow Food поддържа он-лайн каталог на местни храни от цял свят, а към момента България присъства в него с над 50 храни, което е една малка част от нашето кулинарно наследство. В България мрежата на Slow Food включва над 15 местни общности, всяка от които има свой характерен облик.

Оферта за калолечение

Производители, ресторантьори и представители на туристическия бизнес в Созопол ще имат възможност да се запознаят с целите и възможностите на Slow Food движението и да се включат в него представяйки част от кулинарните специфики на морската община.

През последната година, в условията на пандемия къщите за гости и семейните хотели бележат ръст в посещаемостта за разлика от големите туристически комплекси. Причина за това от една страна са силно намалелите възможности за пътуване в чужбина, а от друга по-голямата възможност за физическа изолация на гостите, които предлагат тези места за настаняване. Кризата с корона вируса предлага възможност за развитие на тази форма на туризъм, но и налага необходимостта от разнообразяване на предлаганите туристически пакети с характерни елементи, сред които централно място заемат храната и свързаните с нея традиции.

Тази първа среща с представители на Slow Food България ще даде още една възможност за популяризиране на Созопол като туристическа дестинация с кулинарни традиции и чисти и качествени храни.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията