Slide
Slide

София. Wizz Air, една от най-бързо развиващите се авиокомпании в Европа и най-големият нискотарифен превозвач в Централна и Източна Европа, оперира с една от най-младите флотилии сред всички авиокомпании в света, сочат последните данни на швейцарския доставчик на разузнавателни услуги на CH-AVIATION*.

Сред превозвачите с най-малко 100 самолета, флотилията на Wizz Air е с една от най-ниските средни възрасти от 5.43 години. Само една авиокомпания в Европа има малко по-млада флотилия от WIZZ и едва още две – в целия свят. Wizz Air обаче заема първо място сред нискотарифните авиокомпании. Wizz Air Унгария в момента оперира с флотилия от 118 ултрамодерни самолета от семейството на Airbus A320.

Оператор Средна възраст на самолетите Главна база
Aeroflot 4.70 Русия
Hainan Airlines 5.06 Китай
Saudia 5.13 Саудитска Арабия
Wizz Air 5.43 Унгария
Sichuan Airlines 5.65 Китай

Авиопаркът на британското дъщерно дружество Wizz Air UK в момента се състои от 11 самолета  и е вторият най-млад в света със средна възраст на самолетите от едва 0.95 години.

Оператор Средна възраст на самолетите Главна база
Norwegian Air Sweden 0.74 Швеция
Wizz Air UK 0.95 Великобритания
Norwegian UK 1.04 Великобритания
SAS Scandinavian Airlines Ireland 1.30 Ирландия
Flyadeal 1.34 Саудитска Арабия

Младата и модерна флотилия на Wizz Air има ключова роля за нареждането на авиокомпанията сред десетте най-безопасни нискотарифни превозвачи на 2019 г. в класацията на единствената световна агенция за безопасност и рейтинг на авиокомпаниите AirlineRatings.com.

В резултат на непрекъснатото присъединяване на нови самолети към растящата флотилия на Wizz Air, авикомпанията става и все по-екологична. Wizz Air получи доставката на своя първи самолет Airbus A321neo по-рано тази година в своята база в Будапеща, като още 5 се присъединиха към флотилията ѝ през март. Превозвачът има направена поръчка и за още 274 броя от най-ефективните теснофюзелажни самолети в света, включително 20 броя Airbus A321XLR.

Новото поколение двигатели на самолета Airbus A321neo и иновативната конструкция на пасажерската кабина гарантират 20% икономия на гориво. A321neo също предлага значителни ползи за околната среда с почти 50% по-ниско шумово замърсяване в сравнение със самолетите от предишното поколение, съчетано с намаляване на емисиите на азотен оксид с 50%. С 56.5 г CO2 на пътник/км Wizz Air бе обявена за авиокомпанията с най-малък екологичен отпечатък на пътник през май 2019 г.

Диедерик Пен, изпълнителен вицепрезидент и главен оперативен директор на Wizz Air, заяви: „Безопасността на нашите пътници винаги е била приоритет номер едно за нас и затова ние се стремим да поддържаме нашата флотилия млада и модерна с непрекъснати доставки на нови самолети през последните години. Горди сме, че флотилията на Wizz Air може да се похвали с една от най-ниските средни възрасти не само в Европа, но и в световен мащаб, което ни позволява, заедно с нашия добре обучен екипаж, да предоставяме висококачествени и сигурни услуги на нашите пътници, като същевременно намаляваме нашия екологичен отпечатък на пътник/км чрез постоянно присъединяване на нови, ултраефективни самолети Airbus A321neo към нашата флотилия.

*CH-AVIATION разглежда търговски превозвачи с пет или повече самолети с 30+ седалки.

Сподели публикацията