Slide
Slide

Туроператори, хотелиери и превозвачи са обезпокоени от прогнозите за лято 2021г.

Бургас. Членовете на Национално сдружение Случаен превоз (НССП) и Бургаска регионална туристическа камара (БРТК) са притеснени от масовите анулации на чартърни полети от големи туроператори на важни емитивни за страната ни пазари.

НССП и БРТК изпратиха до парламентарните групи на „Има такъв народ“, „Да България“ и „Изправи се мутри вън“ две отделни писма, в които описват най-спешните мерки, необходими за спасяване на летния сезон.

Министерство на туризма стартира рекламна кампания под надслов „Безопасно Лято 2021“

В първото писмо е описан казусът с чл. 234г от Наказателния кодекс , който постави на колене хотелиери, екскурзоводи, туроператори и транспортни фирми. Проблемът с микробусите 8+1 така и не бе разбран от Министрите в оставка Марияна Николова и Росен Желязков и същият остана висящ във времето. Припомняме, че НССП и БРТК дадоха поредица интервюта пред медиите, за да разяснят безумието в приетия чл. 234г НК и инкриминирането на превоза на пътници с превозни средства до 8+1 места, които според действащите закони не попадат в лицензионен режим, а в същото време туристическият бранш ги използва изключително много при обслужването на ВИП групи, екскурзоводски обиколки, журналистически и експидиентски турове, трансфери.

От 1 май по три начина ще се влиза в България

Във второто си писмо организациите с тревога отбелязват, че тежката здравна, икономическа и политическа криза в страната може да се окаже пагубна за туристическия летен сезон, а на него разчитат голяма част от жителите на Черноморските общини.

Близо 200 000 българи ще пътуват за Великден

Неглижирането на въпроси като: визи за руските туристи, отмяна на ПСР за туристи с ваксинация или документ за наличие на антитела и договарянето на транзитни автобусни зелени коридори с буферни зони в съседните държави поставят България в края на каталозите на чуждестранните туроператори за предпочитани туристически дестинации през лято 2021. Отново не разбрани за зелените транзитни коридори, днес страната ни е поставена в капан по отношение на туристите пристигащи от Беларус, Украйна и Молдова. Според последната заповед на Министъра на здравеопазването граждани от посочените държави могат да влизат в страната ни с отрицателен тест, но ограниченията от страна на Румъния за транзитно преминаване през територията и не позволява автобусно обслужване на тези туристи, а то е предпочитано от тях.

Първите израелски туристи пристигнаха в България (снимки)

Към всичко изложено по-горе БРТК и НССП напомнят и за предстоящия проблем с масово изтичащите през м. май застраховки „Отговорност на туроператора“. През май 2020г. голяма част от застрахователните дружества отказаха да подновят застраховка „Отговорност на туроператора“ или увеличиха размера на премията многократно, с което я направиха непосилна за неработещите поради пандемията туроператори.

В рамките на една година няколко пъти бе поставен въпросът за гаранционния фонд, но и до днес решение няма. Туроператорите, които единствено посрещат чуждестранни туристи в България – т.нар. „входящ туризъм“ са изправени пред дилема относно предстоящият сезон – от една страна ако не се поднови застраховка „Отговорност на туроператора“ те ще загубят своя лиценз, а от години наред не е ясно защо туроператор входящ туризъм е задължен да плаща застраховка „Отговорност на туроператора“ при условие, че не отговаря за ликвидността на средствата на туриста. В ситуация на неясен летен сезон, в който туризмът ще разчита главно на вътрешен пазар, това допълнително утежнява разходите на туроператорите.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията