Slide
Slide
Slide
Slide

Със звън на чанове и гайди започна първия Национален фестивал „Кукериада – долината на кукерите“. Празникът е уникален, защото ще се проведе едновременно в 12 населени места на територията на община Тунджа, която е организатор на събитието, съобщи БНТ.

Въпреки дъжда десетки кукери и гости на най- новия празник възстановиха в село Чарган традицията по това време на годината кукери да играят за плодородие.

Станчо Ставрев, заместник-кмет община Тунджа: Най-хубавото е, че това е една традиция която младите хора безкрайно обичат и припознават като своя… Ще върнем конкурсния характер на детския кукерски празник.

През двата дни на фестивала ще бъде показана възстановения ритуал Джамал, няма да липсват и кулинарни предизвикателства с панаира на траханата и кукерската трапеза. Според журито, „Кукериада“ придава още по-голяма автентичност на кукерските игри, тъй като ритуалите са в естествената си среда и развенчаха стериотипите за ролята на кукерите.

проф. Георг Краев: Дебело искам да подчертая че кукерите не гонят никакви зли духове и никога не им е минавало през главата да гонят такива неща. Те събуждат най-веселото на земята това е плодородието.

Таньо Кръстев е кукер от седем години. Определя участието си в групата вече като навик, който много му харесва.

Таньо Кръстев, кукер: Тръгнеш ли да играеш няма спиране. От 2012 г. Играя и оттогава не съм спрял.

Празникът „Кукериада“ продължава през следващите два дни с конкурсната програма и съпътстващите я събития.

Сподели публикацията