Ричард Алибегов - председател на Българската асоциация на заведенията
Slide
Slide

София. Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха отворено писмо до премиера Кирил Петков и до Министерски съвет. В него ресторантьорите изразяват искреното си недоумение от решението на българското правителство да остави без работа най-високоваксинираната част от населението. А именно – трудещите се в секторите, за които от месеци важи изискването за зелен сертификат.

„На нас тази логика наистина ни убягва – да задължиш работещите в даден сектор да се ваксинират, след това да им кажеш, че не е имало смисъл и да ги затвориш, ограничиш и оставиш без препитание, за нас, за нашите клиенти и за обществото е абсолютно грешно, вредно, нелогично и дори антиваксърско! А ние ще премахваме зеления сертификат при 60% ваксинирани??? Дами и господа, в нашия сектор 8 от 10 човека са с ваксини! Това не прави ли 80% ?!“, посочват браншовите организации.

„След въвеждането на „зеления сертификат“ болшинството от служителите в нашия сектор се ваксинираха, което повиши значително и средния процент за страната. Сега предстои те отново да бъдат ограничени в правото си на труд за сметка на множество сфери, в които „зелен сертификат“ не се изисква и респективно много малко хора се ваксинират. Това е поредно отблъскване на българите от процеса за ваксинация!“, пишат ресторантьорите.

Нови COVID ограничения в София! Кирил Петков: Зеленият сертификат ще отпадне при две важни условия

„Може да не сте наясно, но с действията си удряте не само заведенията! Удряте и събитийната дейност и множество организирани вече концерти и събития, за които са продадени билети. Това е една много широка мрежа от артисти, изпълнители, технически екипи, охранители, рекламни агенции, транспортни фирми, почистващи фирми и др. Всички те до момента, работили със „зелен сертификат“, сега са на улицата.

И желаем да напомним, че въпреки закъснелите решения за „зелен сертификат“ в Народното събрание, Министерски съвет, държавната и общинска администрация, в един момент се появи дата 24 януари, при която той да важи поне за част от тях. Това е утре. Молим за отговор – въвежда ли се такъв някъде от утре и къде точно?
И последно, но не по важност – представени бяха няколко здравни плана. Тяхната логика и ефективност не е от нашата компетенция, макар че имаме основателни съмнения за правотата им. Но не беше представена нито една работеща мярка за подпомагане на бизнеса. Всичко, което видяхме до сега е зле преработено старо с явната цел да не можем да се възползваме от него, поради непосилните условия“ посочват още от БАЗ и СЗБ.
Утре – 24 януари, ще се проведе среща на собствениците на нощните заведения в София, на която ще бъдат обсъдени последващи действия в следствие на очакваното им затваряне.
Срещата ще бъде в клуб „Карусел“ (ул. „Георги С. Раковски“ 108, София), като в 17 часа представителите на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България ще направят изявления за медиите.
Сподели публикацията