София, снимка Руслан Йорданов - Bgtourism.bg
Slide
Slide

Европейските зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще са валидни 270 дни

София. София преминава в Етап 3 на новия план за справяне с COVID-19. Част от мерките ще влязат в сила от 24 януари (понеделник), а други – от 27 януари. Това решение е взето на заседанието на Областният съвет по здравеопазване.
Новите мерки на заведенията влизат в сила от 00 часа на 27 януари. Те ще могат да работят до 22 часа и при капацитет до 50% от местата.
Заповедта може да видите тук – ЗАПОВЕД

В този час премиерът Кирил Петков дава пресконференция в МС. Той обяви, че ще премахне зеленият сертификат за България, когато са постигнати два критерия.

– първо достигане 60% на ваксинация с две дози

– ако всичките интензивни легла в страната паднат на 5% и надолу заетост от COVID-19

Това не е крайно решение, а предложение, заяви премиерът. Той посочи, че ако заболяемостта се вдигне, сертификатът отново ще се въведе.

В същото време днес бя обявено, че от 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза. Промяната се налага заради решение (EU) 2021/2301 на Европейската комисия от 21 декември 2021 г., с което се прецизират сроковете на валидност на сертификатите и се въвеждат единни правила за държавите от ЕС. Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG.

Сподели публикацията