Slide
Slide
София. Председателят на Комисията по туризъм в парламента Илин Димитров обсъди с директора на “Консулски отношения” в МВнР Данчо Мичев и с началника на “Визов център” Иван Мотев възможностите за облекчаване и съкращаване на сроковете за издаване на визи за туристи и чуждестранни сезонни работници в сектора, в стремеж да бъде спасен летният сезон и да се намери работещо решение за проблема с кадрите.
Илин Димитров постави въпроса кое може да се подобри в тази посока, като се спазват рамките, нормативните актове и единната визова политика на ЕС. Представителите на МВнР представиха съществуващите практики и възможности и как при търсенето на работещо решение своевременно да бъдат избегнати предпоставките за измами и рискове за сигурността.

Беше отбелязано, че с цел стимулиране на туризма има създадена „бърза писта“ за туроператорите.

Бяха обсъдени съществуващите проблеми с азиатските държави и с Турция – в това число затрудненията в придвижването заради пандемията, както и усложнената обстановка в Украйна и затворената сухопътна граница между Казахстан и Киргизстан, като се има предвид, че България чака поне 2-3 хиляди сезонни работници от Киргизстан.
Председателят на Комисията изтъкна необходимостта от отварянето на визов център в Средна Азия, съобщава страницата на Комисията по туризъм във фейсбук.
Предстои организирането на онлайн събеседвания с консулите на Одрин и Анкара в Турция, Казахстан, Узбекистан и други държави в региона, както и предприемане на други конкретни стъпки в подкрепа на българския туризъм.
Сподели публикацията