Slide
Slide

София. Авторитетното немско издание FVW публикува информация за силата на здравния туризъм в България! Специализираната медия за туризъм, която има голяма публика не само в Германия, но и в Европа, разкрива пред читателите си възможностите на страната ни в областта на здравни туризъм. Ето и цялата публикация.

Още от древността хората са знаели за лечебните сили, присъщи на българското Черноморие и планините във вътрешността

С близо 600 минерални извора, модерни курорти и професионални процедури, България се позиционира като нова целогодишна здравна и уелнес дестинация на Черно море.
Малко са страните в Европа, които могат да се мерят с България по балнеология, спа и уелнес. Страната е сред първите три региона в света, които са най-богати на минерална вода. А от 2019 г. здравноосигурителните дружества в Германия финансират профилактични лечения в българските климатични курорти и термални бани.

Лечебните сили на минералната вода са използвани тук още в древността – „свещените извори на Тракия” са били известни в цялата Римска империя. Римляните са се оставили да се поглезят и във Вършец, най-старият балнеолечебен град в страната, на 90 километра северно от София.

ЛЕЧЕНИЕ МЕЖДУ ПЛАНИНА И МОРЕ

Част от минералните извори се намират в Южна България, където се усеща средиземноморското влияние. Други могат да бъдат намерени в непокътнати планински райони като Балкана, Родопите или Средна гора с иглолистни гори, бистри потоци и много диви растения и животни. Но има и множество минерални извори по 380-километровото българско Черноморие.

КОНКУРЕНТЕН КЛИМАТ

България се отличава с изключително благоприятни климатични условия в сравнение с други традиционни дестинации за къпане, например 20 процента повече слънчеви дни, отколкото в Северна, Северозападна и Централна Европа и 30 процента по-малко облаци на българското черноморско крайбрежие, отколкото на атлантическото крайбрежие и в някои средиземноморски райони. Има и по-малко дъждове през пролетта и лятото.

Можете да избирате от общо около 50 климатични курорта в планината и 15 на Черно море, както и 38 курорта. Известните уелнес места на Черно море включват Златни пясъци, Албена, Балчик и Поморие. Хисаря се намира в полите на Стара планина, Павел баня в Долината на розите, а Сапарева баня в Рила планина. А в Девин в Родопите се лекуват заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система, понижава се кръвното налягане и се облекчават болките в ставите – най-добрата предпоставка за преходи в карстовите планини в района.

Горещи извори и съскащи гейзери

Сандански, „най-горещият град в България“ в подножието на Пирин планина, също е добре позната термална и спа дестинация. В региона в Югозападна България има над 80 термални извора с температура между 42 и 81 градуса по Целзий. Уникалният микроклимат осигурява лечение на белодробни заболявания. А 100 километра по-на север, недалеч от Сапарева баня, извира най-горещият извор в България със 103 градуса по Целзий – като единственият гейзер в континентална Европа.

ЗДРАВОСЛОВНА УСТОЙЧИВОСТ

Плодовете и зеленчуците традиционно растат на открито в България и често в собствените си градини, а не в оранжерии. Затова местните храни са винаги ароматни и здравословни. Приготвят се в различни салати и яхнии. Българското кисело мляко, което се счита за особено здравословно, се радва на международна известност. А онези, които се кълнат в лечебната сила на виното, могат да очакват изискани вина от пет лозарски района. Мекият климат, плодородната почва и изобилните водоизточници също имат значителен дял за успеха тук.

КАЛНИТЕ БАНИ СА СПЕЦИАЛИТЕТ НА БЪЛГАРИЯ

Химическият състав и температурата на минералната вода варират значително от място на място. Много термални води съдържат азот, а термалните извори в Софийското плато са особено серни. Български специалитет е лечебната кал, която варира значително в зависимост от състава и произхода си. Калните бани намаляват болката и възпалението в тялото. Лечебна кал с особено висока лечебна сила има край Балчик на Черно море и в Шабленското солено езеро, на 40 километра източно точно зад брега.

УЕЛНЕС ПРЕЗ СМЕНЯЩИТЕ СЕ СЕЗОНИ

Разнообразието от минерални извори, благоприятният климат и огромното разнообразие от около 650 лечебни билки за ароматерапия и фитотерапия правят България целогодишна дестинация за ефективно лечение и профилактика на много заболявания и дълбока релаксация. Леченията също се променят със сезоните, като много процедури използват местни съставки, като ексфолианти за тяло от гроздови семки, детоксикиращи терапии с мед или процедури за тяло с ябълков балсам.

Предложенията варират от класически лечения до хелиотерапия и таласотерапия, до съвременни детокс, хранителни, фитнес или спортни програми и техники за релаксация от Далечния изток като йога или медитация пред спиращ дъха естествен фон.

Повече за балнеологията, спа и уелнес директно в сайта на България.

Сподели публикацията