Илин Димитров участва в европейска конференция, посветена на устойчивия туризъм в новия контекст на Зеления пакт
Илин Димитров участва в европейска конференция, посветена на устойчивия туризъм в новия контекст на Зеления пакт
Slide
Slide
Slide
Slide

Вал дьо Лоар, Франция. Председателят на Комисията по туризъм д-р Илин Димитров предупреди, че съществува опасност от изкривяване на принципа на свободната конкуренция в авиационния сектор и това застрашава туристическата индустрия в рамките на Европейския съюз. Той отправи предупреждението по време на участието си в Конференция на председателите на комисии на парламентите на 27-те държави членки на Европейския парламент относно Европейските политики в полза на гражданите във Вал дьо Лоар, Франция.

Темите на форума, който се проведе под знака на френското председателство на Европейския съюз, са Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП), регионални фондове и устойчив туризъм в новия контекст на Зеления пакт.

В своето обръщение към участниците в рамките на сесията, посветена на устойчивия туризъм и Зеления пакт, Илин Димитров призова европейските си колеги да подкрепят блокирането на стойността на керосина и био горивата, които се очаква да скочат двойно.

На фона на предвижданата двойно по-висока такса върху въглеродните емисии и изискването компаниите да се задължават да включат повече биогорива в самолетното гориво, до две или три години ръстът на самолетните билети също ще скочи двойно и ще повлече фалити за много авиопревозвачи.

Следователно, с нарастващите неблагоприятни разходи само в рамките на съюза пътуванията във връзка с ваканции и свободното време до страни извън ЕС ще станат по-привлекателни.

Пакетът на Европейската комисия Fit for 55 е амбициозен план за опазване на климата. Но това би представлявало пакет от стимули за авиокомпании и туристически дестинации извън Европа, които не се придържат към същите климатични или социални стандарти на ЕС.

Необходими са спешни законови поправки, за да се избегне този сценарий, предупреди Илин Димитров.

Ето какви:
1️⃣ Квотата на устойчиви авиационни горива (SAF) трябва да бъде финансирана от всички авиокомпании по маршрути извън ЕС, напр. чрез налог на SAF, който насърчава нарастването на пазара на SAF за конкретна цел.

2️⃣ Ваканционните пътувания трябва да се третират еднакво, независимо дали крайната дестинация е страна член на ЕС. Това може да се постигне с безплатни квоти за търговия с емисии (ETS-Allowences) за туристически маршрути или чрез споразумения за права на трафик.

3️⃣ Не трябва да се въвежда данък керосин. Това ще бъде пакет от икономически стимули за автократични държави, които не спазват климатичните и социалните стандарти на ЕС.

Българският представител използва трибуната на Конференцията, за да предупреди, че сега е моментът да се възрази срещу предвидените мерки и призова за широка дискусия през няколкото месеца, предхождащи окончателното решение, преди очакваното през юни приемане на европейска директива.

Сподели публикацията