Прииждаха туристи от Пловдив и Казанлък, също българи, живеещи в Англия и Франция, с отворени врати бяха и три туристически обекта в Община Белово 

Брацигово. Малки и големи плетоха заедно мартеници в откритата за първи път работилница „Традиция и стил“ в Градския исторически музей в Община Брацигово, който на 22 февруари се включи в инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“.

На най-малките посетители на музея, които участваха в изработването на мартеници, бяха раздадени майсторски свидетелства, а интересът към работилницата продължи през целия ден.

През съботния ден музеят отчете засилен интерес, дори от хора, които вече са го посещавали, но са решили отново да разгледат експонатите в деня на отворени врати за инициативата „Денят за вас“. Туристи прииждаха от Пловдив и Казанлък, както и българи, които живеят в Англия и Франция. Всички гости бяха посрещани с погача от домакините.

Освен сами да си направят мартеници, гостите на музея имаха възможността да разгледат и експонати, свързани с революционните борби на местните хора. В обекта са изложени знамето, ушито от Ана Гиздова, оригинални черешово топче, библия, нож и револвер, върху които са се заклевали въстаниците, както и много предмети, принадлежали на героя Васил Петлешков.

Туристите с интерес се запознаха и с типичното хайдушко облекло и различни видове оръжия, използвани през Априлското въстание от 1876 г.

Безплатни за всички гости и жители на Брацигово бяха музей „Петлешкова къща“, експозицията ”Брациговска архитектурно-строителна школа през Възраждането”, разположена в комплекса „Попови къщи”, и Етнографския музей „Къневата къща“.

В петък с вход свободен бе Историческият музей в Белово, където жителите на града разгледаха експозицията „Археология – Белово“. Без входна такса бяха също Килийното училище в село Аканджиево от XIX век, където са изложени автентични учебни пособия, и Къщата музей на Александър Пипонков–Чапай в село Дъбравите. За всички желаещи да посетят двете села бе организиран транспорт. Севдалина Попова, директор на Историческия музей в Белово заяви, че Белово е от общините, които прохождат в туризма, затова такива инициативи са много полезни.

Отчитайки успеха на „Денят за вас“ през периода юни-септември миналата година в морски курорти, за зимния период в инициативата на Министерството на туризма заявиха желание да участват редица общини, сред които Банско, Белово, Белоградчик, Брацигово, Враца, Елена, Копривщица, Кюстендил, Ловеч, Сливен, Троян и Чепеларе.

Изпращайте снимки и видеа от „Денят за вас“ в общините, присъединили се към инициативата, с кратък описателен текст за мястото, което сте посетили. Снимайте вас и вашето семейство и в края на инициативата най-добрите кадри и видеа ще бъдат публикувани на институционалната страница на Министерството на туризма с имената на авторите. Имейл адрес: press@tourism.government.bg и Фейсбук страницата на Министерството на туризма.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК