Slide
Slide

Златни пясъци. България има прекрасни условия за развитие на конферектния туризъм, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия д-р Бойко Таков. Това стана по време на първото издание на международната конференция „BSB Conference World Summit 2020″, която събра в Златни пясъци водещи специалисти от събитийната индустрия у нас и от чужбина. Той посочи, че има идея да се направи картографиране на конферентния туризъм, което ще помогне не само на организираторите на събития, но и на Министерството на туризма и на туристическия бранш (Още по темата във видеото).

Сред участниците в програмата се открояваха имената на утвърдени специалисти като Роб Дейвидсън, Ива Маташич, Геновева Христова-Мъри, Ивайло Кожухаров, Анатоли Илиев, Мартин Янев и др. Сред специалните гости бе и Любен Кънчев – зам.-министър на туризма.

„Нашето виждане за развитието на този вид туризъм е на споделените дестинации, тъй като това ни прави силни. Покрай районирането бяхме разделени, но истината е, че за да бъдем силни, е необходимо да бъдем един общ туристически район, какъвто е цялото Черноморие. Бургас и Варна са прекрасни градове, които се допълват. От транспортна гледна точка Бургас е по-добре в момента, тъй като ние сме на 3 часа директна връзка със София и на три часа от най-новото и модерно летище в Истанбул“, заяви Радовеста Стюърт – директор на дирекция „Туризъм“ в община Бургас. Тя потвърди, че в Бургас са напълно готови да приемат събития от голям ранг.

Радовеста Стюърт

Директорът на държавната компания „Пристанищна инфраструктура“ в Бургас Ивайло Иванов, който е „виновникът“ морският град да придобие един още по-добър и голям капацитет за развитие на конгресния туризъм, представи сградата на новия конгресен център в зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Тя ще се използва целогодишно като място за провеждане на конференции, браншови срещи, изложби, концерти, образователни форуми, обучителни семинари. Сградата се състои от шест нива, многофункционална зала за 500 души, офисни площи, кабинети за научно-изследователска дейност за контрол и изследване на Черно море.

По време на work shop-a, в който участие взеха организации, туристически дестинации, онлайн платформи за конгресен туризъм, Община Бургас представи и своите туристически забележителности.

Нов конферентен център откриват през май в петзвездния хотел Riu Palace Sunny Beach (снимки)

Целта на форума бе да се подчертае значението на събитийната индустрия и предпоставките, които тя създава за директно установяване на преки контакти с местни и чуждестранни партньори, разширяване на пазарите на местните фирми и повишаване ефективността на тяхната дейност. В отделните панели се дискутираха значими въпроси от целия жизнен цикъл на едно събитие – от избора на неговия формат и определяне на целевата аудитория, през подбор на теми и лектори, доставчици на услуги, дестинации и места за събития, до маркетинг инструменти и стратегии за взаимодействие с аудиторията.

Събитието бе подкрепено от ИАНМСП, като вече е вписвано в Индикативната програма за организиране на национални участия в международни панаири, изложения и конференции в страната и чужбина през 2019 – 2021. Изпълнителната агенция бе и официален партньор на конференцията. От друга страна, инициативата е подкрепена от партньори от Словения, Гърция и Русия /конгресните бюра на Словения, Сочи и Солун/, а Турските авиолинии са официален превозвач.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията