Снимки BGtourism.BG
Slide
Slide

Уникално устройство за изкуствено зрение с вградена камера и HD говорител бе сред най-големите атракции на конференцията за дигитални специалисти във Варна Innowave Summit 2018. Днес ще представим на нашите читатели джаджата, която с размер на показалец и е предназначена за незрящи или хора с частично зрение. Устройството се поставя на очила или друг предмет, който носим често със себе си. То снима текста и го диктува на собственика си на български език, както и на всеки друг език, на което бъде научено. Леката смарт камера чете всякакъв текст – вестници, книги, менюта в ресторанти, знаци, етикети на продукти и др. Умната мини джаджа разпознава банкноти в реално време. В това се убеди лично репортер на BGtourism.BG, който си направи експеримент като постави очилата с устройството, посочи банкнота от 10 лева, която веднага бе идентифицирана. Същото упражение бе повторено и с рекламна брошура, малката камера веднага зачете текста.

В реално време устройството разпознава и лица. За целта е необходимо да й посочите човека срещу вас, да съобщите името му, камерата ще го запамети и следващият път ще го разпознае, когато той е срещу Вас. Цената на българския пазар на OrCam MyEye 2.0, както се казва устройството, e 4500 евро. То тежи 22,5 грама, работи и на тъмно.
„Варна се развива с голяма скорост и се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа“ – тази оценка по време на конференцията даде Мария Габриел – еврокомисар по цифровата икономика и общество, която откри Innowave Summit 2018. Форумът има и подкрепата на Европейската комисия чрез инициативата Startup Europe.

В конференцията участваха над 1500 души от 23 държави, сред които световно признати маркетолози и мениджъри от водещи международни компании. Организатор е Български Бизнес Форуми / Bulgarian Business Forums, с председател Димитър Иванов, с подкрепата на Община Варна.

Форумът представя нови идеи в сферата на блокчейн технологиите, интернет на нещата, виртуалната реалност, изкуствения интелект, нано технологиите, финансовите технологии, дигиталното здравеопазване, стартъпите, маркетинга, продажбите, електронната търговия. Роботът Инна бе официален домакин на събитието.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията