Варна, снимка Руслан Йорданов

Варна. Германия извади Варненска област от списъка с рисковите райони за COVID-19. Информация за това публикува на сайта си в петък федералният институт „Роберт Кох“, специализиран в изучаването на инфекциозни болести, съобщи Монитор.

Две от най-популярните дестинации за германските туристи – Варна и Златни пясъци попаднаха в „черния списък“ с предупреждения за пътуване на института в началото на месеца заради високия брой регистрирани случаи на новозаразени с COVID-19.

В предупредителния списък влязоха още Добрич и Благоевград. Предупреждението не беше забрана за пътуване, но трябваше да окаже и оказа възпиращо действие пред желанието на германските туристи да пътуват до българското Черноморие, а написано черно на бяло даваше възможност на туристите да анулират безплатно полетите и почивките си у нас.

Изваждането на Варна  от предупредителния списък има друго важно практическо измерение за пътуващите от летище Варна – тъй като регионът вече не е рисков, не се изисква и задължителното подлагане на тест за коронавирус.

Новината е оповестена в 20 часа българско време. Освен Варна от списъка е изваден още австралийският щат Виктория, докато за рискови зони се смятат от 21 август регион Брюксел в Белгия и Френска Гвиана. Остават и ограниченията за областите Добрич и Благоевград, въведени на 7 август.

Класификацията като рискова зона се основава на съвместен анализ и решение на Федералното министерство на здравеопазването, Министерството на външните работи и Федералното министерство на вътрешните работи и строителството. Класификацията като рискова зона се основава на двуетапна оценка. На първо място се определя в кои щати / региони е имало над 50 новозаразени лица на 100 хиляди жители през последните седем дни. Използват се и доклади на германските дипломатически мисии.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК