Slide
Slide

В Япония започна сезонът на цъфтежа на вишните сакура, който всяка година се посреща с голям ентусиазъм в Страната на изгряващото слънце.

Първите пъпки разцъфнаха на контролирани дървета в парка на град Нагасаки на южния остров Кюсю. По традиция началото на сезона на сакурата се обявява тогава, когато на контролните дървета се появят най-малко пет нежно розови цветчета.
В Нагасаки цъфтенето бе регистрирано четири дни по-рано от обичайното, което е свързано с топлото време на основната територия на Япония. Понастоящем термометрите показват температури, които обикновено са характерни за месец май. В частност в столицата Токио бяха измерени 19 градуса по Целзий.
Прието е да се смята, че в пълна степен сезонът на сакурата е открит тогава, когато заветните пет цветчета разцъфнат именно в този парк. В сряда те бяха само две. В Япония сакурата, далекоизточната разновидност на вишната, има статут на неофициален герб.
Пълният цъфтеж на тези дървета се наблюдава през месец април, когато парковете на страната се потапят в море от цветчета във всички оттенъци на розовото. По това време се стичат тълпи от местни жители и туристи, които си устройват пикници под клоните на дърветата.
В Япония има пет основни вида сакура и около 200 хибридни вида. За главен се смята сортът „сомейошино“, чиито цветове разцъфнаха в Нагасаки.
Ефимерната красота, чието изобразяване е част от традиционната японска иконография, трае само няколко дни, но японците се възползват от тях, за да превърнат парковете, градините и дори гробищата, украсени с огромни бухнали в розов цвят дръвчета, в пространства за пикник.
Обичаят, който носи името „ханами“ (гледане на цветя), е сред най-любимите на японците от всякаква възраст, наравно с този да се къпят голи в топлите вулканични извори сред природата.

Източник: Vesti

Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията