Slide
Slide

Бургас. „Процедурата за кандидатстване за Син флаг за сезон 2022 започна с началото на новата година. Националното жури към Българско Движение “Син флаг” за сертифициране на кандидатите за световната награда „Син флаг” през 2022 год. ще заседава на 31 януари 2022 г.“, съобщи за Bgtourism.bg Станимир Георгиев – председател на УС на Българско Движение „Син флаг“. Той посочи, че одобрените плажове и яхтени пристанища ще бъдат предложени за одобрение от Международното жури при Фондацията за Екологично Образование в Копенхаген, Дания, което ще оповести наградените до 27 април 2022 год.

„През тази година имаме два нови за Програмата „Син флаг“ български плажове-кандидати – Плажът на Обзор и Плажът на Къмпинг „Черноморец“. Искрено се надяваме да се справят с изискванията на Програмата и през лятото на 2022 година още два Сини флага да се веят по българското черноморие“, добави Георгиев. Той сподели, че с радост биха подкрепили и биха съдействали с експертна помощ на всеки концесионер на плаж, оператор на марина или на туристически кораб, който има амбицията да се нареди сред сертифицираните и отличени с тази световна награда най-добри туристически обекти. „Разчитаме и на нови български участници в Програма „Син флаг“, които все още имат време до края на януари и при желание да се включат, могат да открият информация за Син флаг и за връзка с нас на сайта ни www.blueflag.bg.“, допълни той.

Българско Движение „Син флаг“ разчита през идващия летен сезон плажовете и марините да са справят още по-добре, защото могат и трябва. Движението има големи планове за 2022 год. и се надява повече концесионери да осъзнаят ползата от еко етикета Син флаг и управленския и маркетингов потенциал, който носи, и да станат част от елитните световни носители на най-престижната награда в туризма.

„И тъй като е безспорно, че винаги сме по-силни заедно, Българско Движение „Син флаг“ очаква повече партньори  – плажове, яхтени пристанища и туристически лодки, както и хотели в туристическите си програми „Син флаг“ и „Зелен ключ“, и още учебни заведения да станат членове на мрежата на образователните му програми „Екоучилища“ и „Учим за гората““, каза още председателят на престижната организация у нас.

Голяма част от чужденците избират своята почивка в дестинации, където плажовете имат Син флаг. Това за тях е гаранция за качествен и чист плаж.

Ето как от организацията коментираха последните две години за Син флаг в условията на коронавирус

Предизвикателства и проблеми се трупаха в целия свят, след като беше засегнат от пандемичната криза. Човечеството преживя редица сътресения и му се наложи нееднократно да изпита границите на своите възможности.

Програма „Син флаг“ и нейният представител за България – Българско Движение „Син флаг“ неизбежно понесоха отрицателните влияния от наложените ограничения. Въпреки всичко това, вродената ни издръжливост ни направи изключително силни и находчиви.

Когато първата вълна на вируса удари Европа, решихме да измислим хаштаг за нашата програма Син флаг, за да покажем на партньорите и приятелите си, че ни е грижа. И така се роди #BlueFlagCares: ние искаме да отбележим техните начинания, техните победи и техните неуспехи, защото така се учим и ставаме по-добри.

Предвид извънредните обстоятелства следваше процедурите на Син флаг да бъдат адаптирани, за да могат да подпомогнат, както управителите на плажове и марини, така и посетителите им, да се справят по-лесно с усложнените условия и ограниченията. 

Динамиката на туризма беше различна през 2020 и 2021 год., но задължително трябва да отбележим, че всички концесионери на български плажове и марини, отличени със световната награда „Син флаг“, направиха невъзможното и намериха начини да ги отворят по най-безопасен начин за обществеността.

Някои обикновено претъпкани плажове си поеха малко въздух поради по-малкото или никакви международни посетители, докато обикновено по-малко посещаваните плажове бяха претъпкани с местни туристи, неспособни да пътуват в чужбина. Зад кулисите операторите на плажове и яхтени пристанища работиха денонощно, за да се адаптират най-ефективно и да отговорят на нуждите на своите посетители, като същевременно следваха стриктно, освен стандарта Син флаг, така и националните епидемични норми.

Разработени бяха специални схеми за разположение на чадърите на плажовете, реорганизирани бяха подходите, предлагаха се дезинфекциращи средства на плажовете и санитарните им помещения, наложена беше нова организация на спасителите.

Затова искаме да им благодарим за целия им упорит труд и нововъведения. Опитваха в движение, направиха го и се справиха добре!

Надяваме се през предстоящия туристически сезон 2022 всички от тях, както и нови кандидати, да се включат в Програма „Син флаг“ и следвайки критериите и процедурите й с упорита работа и иновативност да направят своите обекти отново най-безопасните, най-привлекателните и най-заслужилите да носят престижното световно отличие Син флаг.  

Така че, да, 2020 и 2021 год. бяха трудни за всички и признаваме, че се радваме, че те приключиха. Благодарни сме за усилията на управляващите на плажове и яхтени пристанища със Син флаг, за тяхната подкрепа и доверието им, които останаха силни, въпреки пандемията.

Надяваме се 2022 да бъде годината, в която ще преодолеем това глобално предизвикателство, но нека не забравяме на какво ни научи.

Сподели публикацията