Александра Фейгин, снимка Руслан Йорданов - Bgtourism.bg
Slide
Slide

Кранево. Състезателката на България по фигурно пързаляне Александра Фейгин се подготвя във ваканционно селище Therma Village в Кранево за най-важното състезание в цялата си спортна кариера – предстоящата Олимпиада в Китай. 12-дневният тренировъчен процес минава пред погледа на треньора на националката ни Андрей Лутай.

Александра е родена в Израел, но още от дете идва да живее в София. Нейната голяма мечта е да участва в Олимпийски игри. Квотата за най-големия спортен форум бе спечелена на световното първенство през миналата година в Стокхолм.

За последно България имаше представител в женското състезание на Олимпиада в Нагано 1998-а. Тогава на леда се представи София Пенкова. Последното наше участие във фигурното пързаляне на Олимпийски игри беше през 2006-а, като тогава Албена Денкова и Максим Стависки завършиха 5-и при танцовите двойки, Иван Динев беше 17-и при мъжете, а Румяна Спасова и Станимир Тодоров – 19-и при спортните двойки.

Лутай и Фейгин работят заедно вече 12 години. Срещаме се с тях във ваканционно селище Therma Village в Кранево, което през годините се утвърди като един от най-спортните центрове у нас заради богатите си възможности за подготовка на десетки видове спорт.

Александра Фейгин и Андрей Лутай

„Познавам Александра от началото на 2010 година, когато се преместих да работя като треньор в България. Тя бе в група с малки деца, които се занимаваха с фигурно пързаляне“, сподели Лутай. Той посочи, че подготовката за новия сезон е стартирала с много трудности заради контузията и операцията на Фейгин през лятото, но тя бързо е навлязла във форма. Като недостатък откроява само малкия брой състезания

Целта, която двамата са си поставили, е композициите да бъдат изиграни чисто.

„Отивам на Олимпиадата с огромно желание. Това е моята мечта, която си поставих още, когато бях малко дете. Тогава с баща ми гледахме състезание по фигурно пързаляне по телевизията и аз си казах, че моята цел е един ден да участвам на Олимпийски игри. Ето, че този ден наближава и аз искам да съм добре подготвена. Харесвам двете си композиции и смятам, че са точно като за такъв голям форум. Отивам да си свърша работата, а съдиите да дадат своите оценки. Целта ми е да изиграя двете си програми без грешка“, сподели Александра.

Кратката програма е под музиката на „Чарли Чаплин“ и Александра ще играе сляпата продавачка на цветя от „Светлините на града“, а волната – под „Жар птица“ на Игор Стравински. „Тези програми са едни от най-хубавите, които съм имала досега“, категорична е Фейгин.

За композициите си на леда в Китай Александра е избрала да бъде с уникални рокли, които са ушите в Русия. За кратката програма тя е заложила на бледи цветове, а във волната ще излезе с ярка червена рокля. След Кранево тя ще участва в „София трофи“, след което ще отпътува и за Игрите в Пекин.

Фейгин не пропусна да поздрави домакините от ваканционно селище Therma Village за прекрасния спортен комплекс и за възможността да тренира в България преди Олимпиадата.

„В Кранево има прекрасен спортен център. Пързалката е много хубава. Идеята ледената пързалка да бъде само на метри от плажа е уникална – това ни позволява през летните месеци да си почиваме на плажа след тежки тренировки“, каза фигуристката.

Треньорът й Лутай призна, че Кранево е прекрасно място за спортистите, защото те могат да тренират не само в спортната зала, но и на плажа, басейните и във фитнес залите.

Запознайте се с актуалните предложения на ваканционен комплекс Therma Village – ТУК

Сподели публикацията