Slide
Slide

Велинград. Вицепрезидентът на Европейската СПА асоциация (ESPA) и председател на Българският съюз по балнеология и СПА /БСБСПА/ Сийка Кацарова проведе работна среща с кмета д-р Костадин Коев. Обсъдени бяха възможностите за  сертифициране на Велинград като  туристическа дестинация за здравен туризъм, в контекста на позиционирането на България и българските Медикъл/СПА и СПА хотели на германския здравноосигурителен пазар.

Голямото разнообразие от лечебни термални води, красива природа и отлични възможности за балнеолечение нареждат Велинград на едно от първите места в страната, каза г-жа Кацарова. Велинград има уникалната възможност да стане първата сертифицирана дестинация за здравен туризъм на Балканският полуостров.

Обсъдени бяха конкретни стъпки, които предвиждат по-добро планиране, изграждане на зелени зони, зони без транспорт в унисон със „зелената“ вълна, която върви в Европа.

„Бъдещето на Велинград е свързано с туризма и всички планове за неговото развитие включват устойчиви мерки и идеи в тази посока.“, каза д-р Костадин Коев и допълни:“Това, което се изисква от местната власт ще бъде свършено, останалото е в ръцете на туристическият бранш.“

Директорът на ПГИТ г-жа Любка Байлова сподели, че вече е дадена заявка за разкриване на нова специалност – „Изпълнител на термални процедури“ с немски език.

На 24 и 25 септември Велинград ще бъде домакин на Седмия конгрес на  БСБСПА.  Това е доказателство за все по-активната дейност на ръководството на общината  и „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“ за превръщането на Велинград в балнеоложки център на европейско ниво.

На срещата присъстваха гл.арх. на община Велинград г-н Тодор Енев, собственикът на хотели „СИРОНА“ г-жа Сърнела Гешева, мениджърът на Туристическа дестинация Велинград и Западни Родопи  Соня Чавдарова, началникът на отдел „Икономическа политика“ Цвета Спасова, представители на Общинският съвет.

Туристическите новини от региона може да следите ТУК

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията