София. Първата от серия планирани срещи с представители на туристически браншови асоциации с представителност на национално ниво се проведе днес по инициатива на народния представител Ивайло Кожухаров от ПП „Има такъв народ“.

“Както бе заявено неколкократно още в предизборната кампания, туризмът е сред приоритетите на ПП „Има такъв народ“, но той следва да бъде такъв и за страната ни.
Без съмнение туризмът е един от най-засегнатите сектори вследствие на настоящата пандемия, a поводът за срещата бе публикуваната нова версия на „Плана за възстановяване и устойчивост“ от дата 16.04.2021г.”, заяви Кожухаров.

“Очакванията бяха, че туризмът ще бъде сериозно подпомогнат чрез този нов инструмент – Next Generation EU, създаден по предложение на Европейската комисия и целящ устойчиво, съгласувано и справедливо възстановяване на държавите-членки на ЕС от кризата, но за съжаление това не е така.

Недопустимо е стратегически сектор за българската икономика, който заема между 11-13% от БВП, да не бъде подобаващо застъпен в „Националния план за възстановяване и устойчивост“. В тази връзка бе организирана среща, на която представители на туристическия бранш споделиха своите виждания и предложения, така че с общи усилия да можем да включим аргументирани мерки, касаещи развитието на туризма в окончателния план за възстановяване и устойчивост.”, добави народният представител.

Срещата протече в рамките на изключително конструктивен диалог и се очаква в рамките на седмица да бъдат предоставени конкретни и ефективни предложения в писмен вид. Целта е туризмът на практика да бъде включен адекватно в „Плана за възстановяване и устойчивост“ с предвидени средства на стойност минимум 100 милиона лева.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA