Снимка bTV
Slide
Slide

В края на отиващата си 2018 г. потърсихме кмета на Каварна Нина Ставрева за успехите и трудностите, за визията ѝ за бъдещото развитие на общината, за оптимизма ѝ и нейните пожелания за новата 2019 г.

– Госпожо Ставрева, как бихте оценили отиващата си 2018 г. – какво направихте и какво не успяхте да направите?

– Декември е месец на равносметка. Освен празничното настроение ние си правим и анализ на свършеното и си задаваме въпроси достатъчно ли бе то? Да, направихме много, но има и неща, с които не успяхме да се справим към момента. Те ще са първите задачи за предстоящата 2019 г. Но като цяло успяхме да направим много. Община Каварна изпраща една успешна година. Тя е такава по отношение на спечелено европейско финансиране в големи инфраструктурни проекти – знаете колко е важна инфраструктурата за хората, особено от малките населени места, всъщност и за всички е важна, но за общини като Каварна това е много чувствителна тема. Годината беше успешна по отношение на туризма, който сме поставили като основен приоритет през този мандат. Реализирахме значително увеличение на легловата база тази година. От малко над 2500 легла през 2015 г., сега вече имаме 4700. Има сериозен ръст на туристите – 270 000 нощувки са реализирани в община Каварна през този туристически сезон, като близо 60 000 души избраха общината за своя отдих. За сравнение, през сезон 2015 г., малко под 20 000 души са предпочели Каварна, а сега са с 40 000 повече. Приходите от туристическия данък през 2015 г. бяха 50 000 лв., то през тази година, при планирани 170 000 лв., вече са 172 000 лв., без да сме отчели нощувките за ноември.

– Тези данни са до края на октомври?

– Да, към края на октомври. Тези цифри категорично показват, че вървим по верния път и че съвсем основателно сме определили приоритетно място за сектор „Туризъм“. Променена е визията на цялата курортна зона в Каварна. Доказателство за това, че все повече са хората, които избират Каварна, е и продължителността на престоя им. И докато в началото на мандата престоят на туристите в Каварна е бил по 2-3 дни, то вече средният престой на гостите ни е 5-6 дни. Това означава, че те са намерили причина да останат тук – уникална природа, спокойствие… Най-голямата част от туристите ни са семейства с малки деца, защото и плажът, и всичко, което предлагаме на територията на община Каварна, са подходящи за семеен туризъм.

– Освен на морски туризъм, на какъв друг вид залагате?

– Имаме богато културно-историческо наследство. Традиционен е изборът за спортист на годината за Каварна. Имаме прекрасни условия и за спортен туризъм. Фактът, че тук избраха да са на лагер деца от клубове по тенис на маса, тенис на корт, хандбал… Деца от Русия по синхронно плуване правиха своята подготовка тук. Всичко това е показателно, че имаме необходимото да осигурим отлични условия за подготовка. Да не забравяме и перлата на Северното Черноморие – голф комплексът „Тракийски скали“, който е прекрасно място за голф туризъм. Но нос Калиакра е безспорният фаворит, когато става въпрос за туризъм. Това е мястото, което привлича най-много хора. Няколко последователни години, при археологическите разкопки, там се откриват уникални находки, а тази година също. Подновихме разкопките на нос Чиракман, който е емблемата на община Каварна. Всъщност при нас има всичко – Каварна е райско кътче – ние си имаме море, имаме прекрасния нос Чиракман, който създава усещането за катерене на планина за хора, които са се устремили към върха му, имаме природни богатства – газ, минерална вода, имаме добри хора, уникална природа, вкусна добруджанска кухня. Всичко си имаме. И може би тези много хора, които избират Каварна за своята почивка, са разбрали на какво райско място са попаднали. Тази година бяха открити нови атракции – аквапарк в община Каварна, екшън парк, който е най-хубавият извън София. Това лято беше официалното им откриване.

– Безспорни са успехите на спортистите ви. На какво се дължи интересът на младите хора в Каварна към спорта – традиция ли е ?

– Да, определено е традиция. От 2004 г. се организира церемонията „Спортист на годината“. Футболният клуб „Калиакра“ беше в А футболна група. Хубавото е колко много са спортистите в клуба по карате и по кик бокс, които са нетрадиционни спортове. Треньорите са успели да запалят искрицата у тези деца, за което им благодаря. Спортовете учат на ред и дисциплина. Горди сме с инициативата, която подехме „Да спортуваш е модерно“, защото за младите хора е много важно да са модерни. А чрез спорта те могат да са такива и ние им го показахме – направихме срещи с футболисти на ЦСКА. Тервел Пулев беше специален гост на откриването на тази кампания, Йордан Йовчев – друг олимпийски медалист, ни гостува през септември и дари шведски стени за детски градини, училища, спортна зала. Докосвайки се до големите спортни имена на България, децата някак много лесно възприемат, че и те могат да се наредят някой ден сред тях. Като бяхме в детската градина с Йордан Йовчев той направи демонстрация на упражнения на шведска стена, а децата нямаха търпение да покажат, че и те могат като него. Идеята ни беше да станем Европейски град на спорта, но целта ни е да насочим децата към спорта, да излязат навън и да го превърнат в начин на живот. Той не е само здраве, а и ред, дисциплина, приятелство, партньорство, феърплей, коректност… На толкова много неща ги учи. Сложихме успешно начало със спорта, продължаваме и през следващата година. Над 30 спортни мероприятия сме организирали и за община, с мащаба на Каварна, това наистина е успех. Важно е, че събудихме интереса.

– А какъв е инвеститорският интерес към Каварна?

– Самият факт, че двойно е увеличена легловата база, е показателен за интереса. Това е благодарение на частни инвестиции. Според данните на Националния статистически институт за 2016 г. Каварна е на първо място по частни инвестиции в област Добрич с 64 милиона евро. Такъв е размерът на инвестициите през 2016 г. Има инвестиционен интерес и в селското стопанство. Тези два сектора са основен поминък в община Каварна. Наскоро младо семейство от Вранино, което се занимава със селско стопанство, спечели четвърти европроект за модернизиране и разширяване на кравефермата си. Те отглеждат 150 крави.

– Приходите в общинския бюджет се формират основно от местните данъци и такси и в тази връзка ще ги увеличавате ли?

– Знаете за решението на Народното събрание, което ние сме длъжни да спазваме. Към този момент община Каварна е с най-ниски ставки в област Добрич по отношение и на данък „Сгради“, и данък за моторни превозни средства, и такса „Смет“. Това, което аз като кмет и екипът на община Каварна направихме, във връзка с приетите от парламента нови разпоредби, е да приемем най-ниските бази, така че налозите да не се увеличат драстично. Промяна в размера и на данък за автомобили, и за такса „Смет“, ще има през следващата година, но сме ги заложили на най-ниската база. Ще направим така, че да запазим най-ниските нива в областта по отношение на налозите, защото това пряко касае хората.

– Как ще коментирате неслучилата се финансова децентрализация?

– Това е една много сериозна и много болезнена тема, за която само си пожелаваме успех. Има много позиции, както „За“, така и „Против“. Изпълнителната и законодателната власт, като че ли залага повече на рисковете, ако тя стане реалност, отколкото на предимствата. В крайна сметка, местната власт е най-близо до хората. Местните власти са онези, които могат да създават работни места, да се грижат за увеличаване на доходите, да създават възможности за кариерно развитие по места. През последните години единственото, което се случва, е прехвърляне на много отговорности към общините, но без осигуряване на финансов ресурс. В крайна сметка 2/3 от публичните услуги, които са за жителите на общината, се осигуряват от местните администрации, без държавата да осигурява някаква подкрепа. Много активно през последните години се коментира част от корпоративния данък, който плащат фирмите, регистрирани в съответната община, да влиза в местния бюджет и 2% от физическите лица, от подоходното облагане. Тук притесненията на държавната власт са, че ще изгубят контрол относно изразходването на публичен ресурс, с което аз не съм съгласна. Защото в България, като че ли най-много са контролните органи. Сега също се осъществява ефективен контрол върху публичния ресурс. Ако се случи тази финансова децентрализация, общините ще имат глътка въздух и тогава осигуряването на тези публични услуги, които така или иначе ги правим, ще бъде по-лесно и по-полезно за хората. Дано най-сетне стане, защото вече 20 години се говори за децентрализация, а реално нищо не се случва. Тежестта е в местните власти, отговорностите също са на местните власти, а финансирането от държавата – никакво.

– Каква е подкрепата на общината към младите семейства?

– Всички детски градини ще продължат да са безплатни, независимо от доходите на семействата.

– Какви са пожеланията Ви за Коледа и Нова година?

– Не само на жителите на общината, а и на всички добруджанци, а и на всички, които четат Actualno.com, пожелавам светли и благословени празници. Вярвайте, че доброто е сила! Когато човек дарява добрина, тя му се връща – рано или късно. И когато сме усмихнати, позитивни и вярваме в доброто, ежедневието ни става по-хубаво. Затова на всички хора пожелавам да даряват и получават добрина, да са благословени, да е мирна 2019 г., щастлива, да са спорни делата им, да носят добротата в сърцата си и усмивките – на лицата си. Да са живи и здрави!

Източник – © Actualno.com

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията