Китайските туристи вече изпреварват румънците по нощувки във Велико Търново
Китайските туристи вече изпреварват румънците по нощувки във Велико Търново
Slide
Slide
Slide
Slide

През 2020 г. ще се проведе Седмица на Велико Търново в китайската столица по инициатива на Димитър Иванов

Велико Търново. Стипендиантът на Китайското правителство Димитър Иванов изучава международана сигурност като гражданска специалност в Правителствена Академия Джоу Енлай, град Тиендзин. Елитната политическа школа е посветена на най-успешния китайски дипломат в историята. В нея се шлифоват бъдещите висши назначения в посолствата и външните служби на Народната Република. Иванов получава държавната стипендия след като стажува при китайски кмет в продължение на един месец. Удостоен с титлата “Икономически посланик на град Тонгсянг и градовете на България”, той лично придружава заместник кметът по земеделието на Пекин г-н Лин Къцян при посещението му в България през 2016 г. През септември 2017 г., в сътрудничество със заместник-директора на външното бюро на Пекин г-н Донг Рюлей, Димитър организира подписването на меморандуми за сътрудничество в областта на туризма между китайската столица и общините София и Велико Търново. През септември същата година, Димитър е един от поканените експерти за откриването на Българския Национален Туристически Информационен Център в Шанхай.
През 2019 г. китайските туристи вече изпреварват румънците като най- многобройната група чуждестранни туристи, нощували във Велико Търново. По покана на Иванов, през 2015 г. във Велико Търново за рекламен тур пристига екип на националната Шанхай Медия Груп и нейната дъщерна туристическа агенция, известна в цял Китай. Заедно с китайските партньори Димитър разработва рекламната стратегия на България за китайския туристически пазар, която предоставя на министър Николина Ангелкова. Заедно с представители на Министерството на туризма, Столична Община, БХРА, Пампорово АД и други ключови партньори, г-н Иванов разработва и реализира редица туристически програми за гости от Китай, включващи лагери за ученици и студенти, правителствени и бизнес делегации, сватбени фотосесии за китайски младоженци. Изкованият в Бъркбек Колидж на Лондонския Универдитет стратегически нюх на Димитър Иванов го среща с бившия секретар по отбраната на САЩ професор Уилям Коен.

С проф. Уилям Коен Секретар на Отбраната на САЩ (1998-2001), зам. Председател на Разузнавателната Комисия към Сенатът на САЩ (1983-1991 и 1995-1997), Създател на Отрядът за Специални Операции на САЩ (1996), работил с редица президенти на САЩ

Димитър става представител за цяла Европа на американска компания – производител на нанотехнологични материали използвани в отбраната, инфраструктурата и авиацията.
С раждането на дъщеря им Траяна през януари 2019 г., Димитър и съпругата му Нора решават трайно да се установят във Велико Търново.

Среща с жители на провинция Дзянсу по време на правителствен стаж в КНР

Амбициозен предприемач и посланик на добра воля, Димитър Иванов е възпитаник на местната Езикова Гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” и на Великотърновски Университет. Димитър Иванов води преговори с глобални авиационни компании от офиса си в старата столица. Когато има възможност той помага на родителите си в малкият семеен ресторант от където започва кариерата му, като не се срамува да каже, че все още му се случва да измие и някоя друга чаша. “Най-добрите шефове! И на Коледа и на Баиряма дават! Като едно сме с нашите шефове и в добро и в лошо..” въздиша 48-годишната Атидже Мехмедова от село Шереметя която от 13 години работи за семейството на Димитър Иванов. Трудовият стаж на Димитър през годините преминава от продавач и сервитьор през мениджър бизнес развитие в един от най-големите хранителни холдинги в България, до собственик на туристическа агенция насочена към китайския пазар, франчайз бизнес и представителство на няколо американски компании в областта на високите технологии. Зад успешната мотивацията на Димитър, освен досега му с труда и предприемачеството от ранна детска възраст, се крият родолюбието и дисциплината, получена от бойните изкуства и изучаването на карате при шихан Петрозар Шолев в известния търновски клуб „Калоян
Като млад предприемач и гражданин на Велико Търново , най-силното му желание е да подобри градската среда за живот като спомогне тя да бъде по-чиста, по- пъстра с цветя, красиви дървета, подновени фасади, сменени и прясно боядисани пътни съоръжения и кофи за боклук, добре поддържани тротоари с велоалеи. Улиците на старата столица да се поддържат по задължителните европейски критерии за безопастност и да се мият поне веднъж месечно. Според Иванов замърсяването на въздуха и спешното привличане на инвестиции по механизма на публично-частното партньорство и примера на икономическa зона Тракия са от жизнен приоритет за бъдещето на града и неговите деца. Иванов обещава отдадена работа, за да може Велико Търново да спечели самочувствието на европейска столица, което заслужава.
В заключение Иванов се обръща към своите съграждани с китайката сентенция: “Когато срещнеш проблем, тогава започваш да го решаваш” и ги призовава да слезнат от колите и да походят пеша по улиците на областния град.
През 2020 г. Иванов е инициатор на “Седмицата на Велико Търново” в китайската столица, за да покаже нашите красоти, производства, туризъм и възможности за инвестиции в духовната столица на България

Сподели публикацията