Slide
Slide

През 2020 г. ще се проведе Седмица на Велико Търново в китайската столица по инициатива на Димитър Иванов

Велико Търново. Стипендиантът на Китайското правителство Димитър Иванов изучава международана сигурност като гражданска специалност в Правителствена Академия Джоу Енлай, град Тиендзин. Елитната политическа школа е посветена на най-успешния китайски дипломат в историята. В нея се шлифоват бъдещите висши назначения в посолствата и външните служби на Народната Република. Иванов получава държавната стипендия след като стажува при китайски кмет в продължение на един месец. Удостоен с титлата „Икономически посланик на град Тонгсянг и градовете на България“, той лично придружава заместник кметът по земеделието на Пекин г-н Лин Къцян при посещението му в България през 2016 г. През септември 2017 г., в сътрудничество със заместник-директора на външното бюро на Пекин г-н Донг Рюлей, Димитър организира подписването на меморандуми за сътрудничество в областта на туризма между китайската столица и общините София и Велико Търново. През септември същата година, Димитър е един от поканените експерти за откриването на Българския Национален Туристически Информационен Център в Шанхай.
През 2019 г. китайските туристи вече изпреварват румънците като най- многобройната група чуждестранни туристи, нощували във Велико Търново. По покана на Иванов, през 2015 г. във Велико Търново за рекламен тур пристига екип на националната Шанхай Медия Груп и нейната дъщерна туристическа агенция, известна в цял Китай. Заедно с китайските партньори Димитър разработва рекламната стратегия на България за китайския туристически пазар, която предоставя на министър Николина Ангелкова. Заедно с представители на Министерството на туризма, Столична Община, БХРА, Пампорово АД и други ключови партньори, г-н Иванов разработва и реализира редица туристически програми за гости от Китай, включващи лагери за ученици и студенти, правителствени и бизнес делегации, сватбени фотосесии за китайски младоженци. Изкованият в Бъркбек Колидж на Лондонския Универдитет стратегически нюх на Димитър Иванов го среща с бившия секретар по отбраната на САЩ професор Уилям Коен.

С проф. Уилям Коен Секретар на Отбраната на САЩ (1998-2001), зам. Председател на Разузнавателната Комисия към Сенатът на САЩ (1983-1991 и 1995-1997), Създател на Отрядът за Специални Операции на САЩ (1996), работил с редица президенти на САЩ

Димитър става представител за цяла Европа на американска компания – производител на нанотехнологични материали използвани в отбраната, инфраструктурата и авиацията.
С раждането на дъщеря им Траяна през януари 2019 г., Димитър и съпругата му Нора решават трайно да се установят във Велико Търново.

Среща с жители на провинция Дзянсу по време на правителствен стаж в КНР

Амбициозен предприемач и посланик на добра воля, Димитър Иванов е възпитаник на местната Езикова Гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ и на Великотърновски Университет. Димитър Иванов води преговори с глобални авиационни компании от офиса си в старата столица. Когато има възможност той помага на родителите си в малкият семеен ресторант от където започва кариерата му, като не се срамува да каже, че все още му се случва да измие и някоя друга чаша. „Най-добрите шефове! И на Коледа и на Баиряма дават! Като едно сме с нашите шефове и в добро и в лошо..“ въздиша 48-годишната Атидже Мехмедова от село Шереметя която от 13 години работи за семейството на Димитър Иванов. Трудовият стаж на Димитър през годините преминава от продавач и сервитьор през мениджър бизнес развитие в един от най-големите хранителни холдинги в България, до собственик на туристическа агенция насочена към китайския пазар, франчайз бизнес и представителство на няколо американски компании в областта на високите технологии. Зад успешната мотивацията на Димитър, освен досега му с труда и предприемачеството от ранна детска възраст, се крият родолюбието и дисциплината, получена от бойните изкуства и изучаването на карате при шихан Петрозар Шолев в известния търновски клуб „Калоян
Като млад предприемач и гражданин на Велико Търново , най-силното му желание е да подобри градската среда за живот като спомогне тя да бъде по-чиста, по- пъстра с цветя, красиви дървета, подновени фасади, сменени и прясно боядисани пътни съоръжения и кофи за боклук, добре поддържани тротоари с велоалеи. Улиците на старата столица да се поддържат по задължителните европейски критерии за безопастност и да се мият поне веднъж месечно. Според Иванов замърсяването на въздуха и спешното привличане на инвестиции по механизма на публично-частното партньорство и примера на икономическa зона Тракия са от жизнен приоритет за бъдещето на града и неговите деца. Иванов обещава отдадена работа, за да може Велико Търново да спечели самочувствието на европейска столица, което заслужава.
В заключение Иванов се обръща към своите съграждани с китайката сентенция: „Когато срещнеш проблем, тогава започваш да го решаваш“ и ги призовава да слезнат от колите и да походят пеша по улиците на областния град.
През 2020 г. Иванов е инициатор на „Седмицата на Велико Търново“ в китайската столица, за да покаже нашите красоти, производства, туризъм и възможности за инвестиции в духовната столица на България

Сподели публикацията