Slide
Slide

Правец. Амбициозна програма и много изненади очакват публиката на XVII издание на MоzArt фестивала в Правец. От 19 до 22 август на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт, в зала „Правец” на хотела, в залата на читалище „Заря 1895” и на площада пред Община Правец почитателите на класическото изкуство ще се срещнат с изявени артисти и с млади таланти, които правят смели първи стъпки на професионалната сцена. Наред с Моцартовите шедьоври, които традиционно ще звучат под открито небе, публиката ще има възможност да се запознае и с някои съвременни тенденции в оперното изкуство.

Днес, 19 август, от 20.30 часа в хотел „Риу Правец“ вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на откриването на XVII MozArt фестивал, съобщиха за Bgtourism.bg от президентството. Фестивалът стартира със световна премиера на камерната опера „Каменният пир“.

Фокусът тази година е върху жените-творци. Композиторите Албена Петрович-Врачанска и Добринка Табакова, писателката Яна Букова, режисьорът Вера Немирова, цигуларката Лия Петрова и прима балерината Веса Тонова са талантливите дами, на чието творчество публиката ще се наслади отблизо.

Албена Петрович Врачанска

Мисията на фестивала е да представи както класически образци, така и съвременните световните тенденции.

Яна Букова

„Изразните средства, използвани от творците водят изкуството към нови естетически пространства – това важи за всяка една епоха. Нима Моцарт или Бетовен да не са били новатори за времето си? Ще ми се публиката на нашия фестивал да е в течение на световните процеси, случващи се в наше време.“ – казва музикалният директор на фестивала проф. Борислава Танева.

„Каменният пир“

Вечният образ на Дон Жуан оживява в най-новата българска опера „Каменният пир“, създадена от композитора Албена Петрович Врачанска и писателката Яна Букова.

Световната премиера на творбата  ще бъде на 19 август 2021 г. в рамките на XVII MozArt фестивал в Правец. Постановката е на Държавна опера – Стара Загора под режисурата на Огнян Драганов.
Публиката на фестивала ще има шанса да присъства на вълнуваща постановка, която се вписва в световните тенденции на съвременното изкуство. Музиката е създадена с нетрадиционни композиционни средства, а сценичната реализация я превръща в неконвенционален визуален спектакъл.

През 2021 г. и в условията на Пандемия две жени: композиторката Албена Петрович Врачанска и поетесата Яна Букова си поставят задачата и предизвикателството да разработят по нов начин историята на неуморимия прелъстител. „Каменният пир” заема прочутите образи от либретото на Лоренцо да Понте и ги изпълва с ново съдържание, касаещо директно съвременността ни. Драматичният текст съдържа множество вмъкнати цитати – от „Дон Жуан“ на Моцарт до научни статии и новинарски съобщения, както и от съчинения на Киркегор и Камю на тема фигурата на легендарния прелъстител.

В “Каменния пир” Дон Жуан, преследвачът, който ненаситно улавя, използва и изхвърля обектите на своята страст и капризи, се превръща в символна фигура на съвременния човек, в образ на абсолютния консуматор. Неговата надменност и безотговорност го отвеждат да предизвика (така, както неговият предшественик предизвиква Командора) самата земя, на която стъпва, и самата планета, от която се храни. Гневът на природата носи гибелта му.

Какво е Ад е една от ключовите теми на операта. Климатичният Ад на ужасяваща жега и непосилен студ, който би се случил? Моралният Ад, в който отвеждат грешките? Отказът от любов и милост? “Каменния пир” започва с Дон Жуан сам на сцената, доволен и самодостатъчен в своето Его. И завършва с Дон Жуан отново сам, след като е унищожил всички, всичко и себе си. Адът е пустинята, която човекът сам е създал.

В ролята на Дон Жуан влиза тенорът Николай Моцов. Лепорело е Иван Кабамитов, Дона Елвира – Тереза Бракалова,  Дона Анна е Деси Стефанова, а Дон Отавио – Валери Турманов. Участват още Костадин Якшев, Марин Русинов, Игнат Желев, Инна Андреева, Камелия Стойчева, Пролет Пенчева, Ивона Иванова, Лили Ходжева.
Диригент е Виктор Крумов, а асистент режисьор – Денис Бояджиев
Сценичният дизайн и костюмите са на Гендони. Концертмайстор – Милена Иванова, хормайстор – Ивона Иванова, отговорен корепетитор – Мирослав Георгиев.

В следващите дни гостите на MozArt фестивала в Правец ще имат удоволствието да се насладят и на концерт на камерен оркестър Drop Down Community и любимката на публиката – цигуларката Лия Петрова; на музикалния спектакъл „В очакване на Моцарт“, дело на световно признатата режисьорка Вера Немирова, която ще бъде и гостът на традиционната „Среща с автограф“. Солисти са студенти от Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, а спектакълът е посветен на 100 годишнината на Музикалната Академия.

Във фестивалната програма е включен и концерт-матине на млади музикални таланти от гр. Правец. Последната фестивална вечер е поверена на балет „Арабеск“ и спектакъла “Opera Diva” със специалното участие на прима балерината Веса Тонова.

Ограничено количество билети за събитията са налични в Ивентим
Специални оферти за фестивалните дни – тук

Фестивалът се провежда при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegram,  LinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията