Желязко Великов на връх Мусала
Slide
Slide

Интервю за Bgtourism.bg с Желязко Великов – председател на туристическото дружество “Лудите мечки”, което бе учредено в с. Зая (община Дряново, област Габрово).

– Г-н Великов, тази седмица Ви предстои да организирате преход до връх Мальовица. Колко души очаквате да се включат и какво ще включва програмата?
– Мальовица е прекрасен връх, но в тази програма „черешката на тортата“ си остават Урдини езера. Този симпатичен маршрут e избран от екипа ни. И организатори на събитието са Петя Кулишева и Виктория Христова, част от Управителния съвет на Туристическо дружество „Лудите мечки“, а водач на събитието е Кристиян Григоров, опитен планинар и част от екипа на сдружението.

Около 30 души ще се впуснат в това приключение. Преходът е до връх Мальовица. Върхът е сред най-високите върхове в Рила планина и в цяла България с неговите 2 729 метра. Той се намира в северната част на Рила планина. Предполага се, че името на върха идва от Мальо войвода – който е борец срещу поробителите.
Върхът има, както удобен пешеходен маршрут, който минава от неговата южна страна, така и стръмни скалисти склонове от северната страна, който се предпочита от много алпинисти в България.

Община Трявна има ново туристическо лого

Северната стена на Мальовица е висока 124 метра, като тя се изкачва от много алпинисти. След върха групата се отправя към Урдини езера. Урдините езера са разположени в западната част на Урдиния циркус, между връх Дамга (2670 m) на северозапад и Додов връх (2661 m) на юг. Те са шест на брой и имат следните имена – Сухото, Рибното (да не се бърка с Рибното езеро от Седемте езера), Триъгълника, Ботаническото (Удавника), Голямата Паница и Малката Паница.
От Урдините езера изтича Урдина река, която е десен приток на река Черни Искър.

– Напоследък се забелязва голям интерес към туристическите маршрути в планината. На какво се дължи желанието на хората към разходките сред природата?
– Интересът дойде още 2020 година, когато хората бяха затворени, спазваха дистанции и много от тях се ориентираха към природата, което е похвално и ценно за нашата организация, която благодарение на това се появи.

„Лудите мечки“ организират споделени планински походи до най-красивите места в България

Вино и СПА хотел Чукара посрещна първите си гости

– Преди две години основахте във фейсбук групата за планински преходи „Лудите мечки“, която бе последвана от близо 40 хиляди души и прерасна в сдружение. Какви са Вашите цели, които като председател на организацията си поставихте?
– Моя и основна цел е нашето сдружение да бъде символ на единство в планината. Тук при нас няма деление на хората, всеки е такъв, какъвто се чувства, казва това което мисли и прави, разбира се всичко, да поддържаме заедно любовта към планината. Друга основна цел са младите хора и това да има приемственост между поколенията. Аз в много труден момент попаднах в тези среди и това ме мотивира, защото организацията в която членувам трудно приема нови и млади хора. Това ме мотивира да създам нещо ново с млади и силни идеи, каквото е и Планински клуб „CRAZY BEARS” и последвалото сдружение 2 години след тази популярност.

„Събуди Балкана“ е силен лозунг, с който започнахме и се стремим да възродим стари забравени туристически маршрути и да поставим началото на нови. Като пример за това е новата екопътека на Дряновския манастир, която с огромна помощ на Община Дряново вече е факт. За това искам и да благодаря на кмета на град Дряново – г-н Трифон Панчев, който ни подкрепи за тези действия.

Ново туристическо дружество стартира кампанията “Събуди Балкана” за възраждане на забравени маршрути

– От кого ще търсите подкрепа за реализация на програмата си и как ще спечелите повече съмишленици на национално ниво?
– Подкрепа търсим от всеки един български гражданин и дори от всеки един жител на тази планета, защото „мечките“ правят всичко на доброволни начала, трудно ни е, но успяваме да съхраним усмивката и да я предадем на планинарите и на бъдещите такива.

Сподели публикацията