Slide
Slide

А след туристите, ще си тръгнат ли от България и туристическите фирми – този въпрос постави днес Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Според бранша данъчната наредба ЕН-18, която беше приета в края на миналата година, ще доведе до вдигане на цените на услугите и фалит на голяма част от туроператорите, съобщава БНТ.

Връзката между туристите и България е на приливи и отливи. И ако тази година експертите говорят по-скоро за отлив, самите туристически агенции се притесняват, че една данъчна наредба ще предизвика отлив и на туроператорите.

Даниела Стоева, председател на АБТТА: Има изключително много детайли в тази наредба, които са практически неприложими за нашия бранш.

Наредбата е над 200 страници и целта ѝ е да изсветли приходите, които в момента се укриват при плащания в брой. Тя предвижда от 1 октомври и туристическите агенции да отчитат продажбите си през касови апарати като използват точно определен софтуер. Бизнесът смята, че за всичко това ще е нужна сериозна инвестиция, заради която туроператорите ще вдигнат цените за клиентите.

Байко Байков, АБТТА: Ще се стигне до парадокса български туристи да резервират услуга туристическа в България през чуждестранен туроператор и да я ползват тук в България.

Байко Байков: През телефона си – буквате се през един британски или американски, или германски оператор и приключвате.

А това, по ефекта на доминото, ще доведе до още проблеми за туроператорите.

Байко Байков: Предпоставя буквално техния фалит.

Байко Байков: Това, разбира се, означава загуба на работни места тук в България.

А първоначалната цел на наредбата – да изсветли сивия сектор, според бизнеса с туристи, ще бъде обречена.

Даниела Стоева: Това би било всъщност една предпоставка за увеличаване на сивия сектор вместо да известли бранша.

И така от бранша настояват да излязат от обхвата на тази наредба, за да не се налага да излизат от обхвата на страната ни.

Сподели публикацията