А след туристите, ще си тръгнат ли от България и туристическите фирми – този въпрос постави днес Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Според бранша данъчната наредба ЕН-18, която беше приета в края на миналата година, ще доведе до вдигане на цените на услугите и фалит на голяма част от туроператорите, съобщава БНТ.

Връзката между туристите и България е на приливи и отливи. И ако тази година експертите говорят по-скоро за отлив, самите туристически агенции се притесняват, че една данъчна наредба ще предизвика отлив и на туроператорите.

Даниела Стоева, председател на АБТТА: Има изключително много детайли в тази наредба, които са практически неприложими за нашия бранш.

Наредбата е над 200 страници и целта ѝ е да изсветли приходите, които в момента се укриват при плащания в брой. Тя предвижда от 1 октомври и туристическите агенции да отчитат продажбите си през касови апарати като използват точно определен софтуер. Бизнесът смята, че за всичко това ще е нужна сериозна инвестиция, заради която туроператорите ще вдигнат цените за клиентите.

Байко Байков, АБТТА: Ще се стигне до парадокса български туристи да резервират услуга туристическа в България през чуждестранен туроператор и да я ползват тук в България.

Байко Байков: През телефона си – буквате се през един британски или американски, или германски оператор и приключвате.

А това, по ефекта на доминото, ще доведе до още проблеми за туроператорите.

Байко Байков: Предпоставя буквално техния фалит.

Байко Байков: Това, разбира се, означава загуба на работни места тук в България.

А първоначалната цел на наредбата – да изсветли сивия сектор, според бизнеса с туристи, ще бъде обречена.

Даниела Стоева: Това би било всъщност една предпоставка за увеличаване на сивия сектор вместо да известли бранша.

И така от бранша настояват да излязат от обхвата на тази наредба, за да не се налага да излизат от обхвата на страната ни.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA