През летните уикенди няма да се ремонтират участъци от магистралите “Хемус” и “Тракия”
През летните уикенди няма да се ремонтират участъци от магистралите “Хемус” и “Тракия”
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Комисията по туризъм към Народното събрание изслуша председателя на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Тодор Василев, който представи плановете за предстоящите ремонти на пътищата по републиканската пътна мрежа в навечерието на летен сезон 2022.

Агенцията разработва временна организация на движението с цел максимално да се улесни придвижването на туристите през летния сезон, особено в петък, събота и неделя. За да се облекчи трафикът към морето на АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“, по всички текущи ремонти ще се работи от понеделник до средата на деня в петък.

Планирани са и много ремонти в района на Южното и Северното Черноморие.

През летните уикенди няма да се ремонтират участъци от магистралите “Хемус” и “Тракия”

За съжаление, тъй като лятото е времето за ремонти, те няма как да бъдат напълно спрени и всички трябва да се съобразим с това, но ще има максимална организация, за да не се затрудняват гражданите, увериха от АПИ.

Най-спешните мерки, които Агенцията е възложила и вече са предприети, е ремонтът на всички нарушени от катастрофи или по други причини мантинели – на магистралите и на първокласните пътища, които миналата година са били консервирани и не са довършени. Това са потенциално опасни места и фокусът пада върху тях.

„България Еър“ подновява полетите между София и Бургас

Бяха посочени и най-критичните места за спешен ремонт:

– Обходен маршрут на „Витиня“ на АМ „Хемус“, като от вчера там са стартирали ремонтните дейности. Предстои усилена работа по тунел „Ечемишка“ и близо до него. Това са няколко обекта около една зона. „За съжаление целият район е вързан като един възел. Там се образуваше един епицентър, на който спешно трябваше да му се обърне внимание“, подчерта пред народните представители председателят на АПИ.

– Другите критични места за ремонт са всички зони с повишена концентрация на ПТП за всеки един от регионите – заради лоша маркировка, проблеми с пътното платно или по други причини –  те са локализирани и спешно ще бъдат отстранени.

– Към края на летния сезон се очаква да започне ремонтът на пътя от Бургас до Царево.

За всички текущи ремонти – къде и кога ще се случват – можем да се информираме своевременно от страницата на пътната агенция, за да планираме оптимално пътуванията си.

СПА хотел Свети Никола става на 20 г., хотелът отново гордо ще носи името Спартак

През лятото ще се работи активно и по ремонта на пътищата към зимните курорти.

За пътя към Банско, в участъка от Смитли до Разлог, вече е пуснато задание, за да се направи проект и да може да се възложи за него текущ ремонт, който се планира до есента да бъде завършен.

За пътя до Боровец има проект, но той се нуждае от актуализация. Работи се върху избирането на изпълнител за извършване на основния ремонт напролет. Дотогава пътят ще се поддържа активно през зимния сезон, предвидено е укрепване и обезопасяване на свлачищата по склоновете.

Председателят на АПИ съобщи, че към вчерашния ден са били са изплатени близо 55% от половината от дължимите по договорите от държавата суми към пътностроителните фирми, които са в размер на над 650 млн. лева.

„Целта е максимално бързо да разплатим парите към фирмите, от които искаме веднага да почнат работа по текущите ремонти, а освен това достатъчно дълго време са чакали момента, в който ще получат част от парите“, коментира Василев.

Заместник-председателят на Комисията по туризъм Вяра Йорданова, която водеше заседанието, благодари за изчерпателните отговори и изрази удовлетворение и очакване за бъдеща среща с представителите на Агенция „Пътна инфраструктура“.

 

Сподели публикацията