“Черноморска кухня”: Шеф Валентин Иванов – готвачът от Добрич с бърза и успешна кариера
“Черноморска кухня”: Шеф Валентин Иванов – готвачът от Добрич с бърза и успешна кариера

Варна. Продължаваме да представяме готвачите, които подкрепиха проекта “Черноморска кухня”. Техните уникални рецепти достигат от тях директно до вашата кухня. Днес във фокуса на нашето внимание е шеф Валентин Иванов от Добрич. Сега е шеф готвач на култовия ресторант Джани в Слънчев бряг.

Професионалната му кариера стартира през лятото на 1999 год. Преминава през хотели, ресторанти и пицарии във Варненска област. След 2001 година заминава за София и започва работа като редови готвач в Хепи и на четвъртия месец го повишават в главен готвач.

“След като установих, че съм усвоил мениджмънта на Хепи напуснах и започнах работа само в най-елитните ресторанти в София – JK, Talisman, Капитан Кук, Карера и Тамбукту. Имах участия в телевизионни предавания през 2008-2009 г. по тема за кълновете. След набирането на сериозен опит получих покана да оглавя ресторант в Италия – на остров Сардиния, ресторант E‘Letranger. След двегодишно ръководене на ресторант E‘Letranger се преместих да работя за Шеф готвач на 2 звезди мишлен Лина Синоли в нейният ресторант”, сподели шеф Валентин Иванов.

По-късно той получава покана от България да оглави бутик Хотел Ресторант „The Mill“ в Несебър. След приключването на контракта му с The Mill заминава за Франция. На остров Корсика работи като шеф готвач в ресторант Aquarium, който в трипътвайзър е бил на 48 място.

“От моето поемане и само след три месеца изведох ресторанта на 5 място. След този фурор се разчу за мен и започнаха да ме канят от скъпи ресторанти. Аз избрах да се преместя в ресторант „Le Club“. След приключването ми на контракта се прибрах в България и застанах на чело на ресторант „Rose“ Бургас. След това оглавих ресторант „Vista Mare“. Носител съм на златни медали и купа от международни състезания”, споделя опитният готвач от морската ни столица, който е натрупал безценен опит в едни от най-престижните ресторанти по света. Днес той е собственик е на фирма HRconsulting /hotelsrestaurantconsulting/.

Неговото специално предложение, с което той се включва в проекта “Черноморска кухня” е супа от черноморски калкан с кореноплодни зеленчуци (4 порции)

Необходими продукти:
Черноморски калкан с кости – 0,500 кг.
Моркови -0,150 кг.
Целина глава – 0,120 кг.
Лук стар – 0,140 кг.
Картофи – 0,300 кг.
Пащърнак – 0,220 кг.
Чесън – 0,010 кг.
Домат червен – 0,170 кг.
Бахар зърна – 0,001 кг.
Дафинов лист – 0,001 кг.
Магданоз пресен – 0,020 кг.
Девесил пресен – 0,030 кг.
Лимон – 0,050 кг.
Олио – 0,070 л.
Сол – 0,008 кг.
Черен пипер млян – 0,002 кг.


Начин на приготвяне: Слага се в тенджера подсолена вода да заври и слагате добре измития калкан да се свари. Измивате зеленчуците и ги обелвате като запазвате всички обелки без на картофа. След като отпените водата на калкана поставяте обелките на зеленчуците вътре за да се получи бульон, добавяте бахара, дафиновия лист и малко сол.Вари се на бавен огън за около 15-20 мин. Зеленчуците ги нарязвате на кубчета с неправилна форма с големина малко по големи от бадем. В друга тенджера загрявате олиото и запържвате леко нарязаните зеленчуци,прибавяте вече готовия и прецеден бульон, солта, черния пипер, домата само го цепвате отдолу леко и го слагате цял,лимонът също се слага разрязан само на две. Докато се сварят зеленчуците почиствате месото на калкана от костите и от кожата. На едри парчета. След като са готови зеленчуците добавяте ситно нарязани магданоза и девисила и отнемате от огънят супата. Разделяте филето от рибата по равни части в чиниите и добавяте вече готовата супа.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE