Шеф Валентин Иванов
Slide
Slide

Варна. Продължаваме да представяме готвачите, които подкрепиха проекта „Черноморска кухня“. Техните уникални рецепти достигат от тях директно до вашата кухня. Днес във фокуса на нашето внимание е шеф Валентин Иванов от Добрич. Сега е шеф готвач на култовия ресторант Джани в Слънчев бряг.

Професионалната му кариера стартира през лятото на 1999 год. Преминава през хотели, ресторанти и пицарии във Варненска област. След 2001 година заминава за София и започва работа като редови готвач в Хепи и на четвъртия месец го повишават в главен готвач.

„След като установих, че съм усвоил мениджмънта на Хепи напуснах и започнах работа само в най-елитните ресторанти в София – JK, Talisman, Капитан Кук, Карера и Тамбукту. Имах участия в телевизионни предавания през 2008-2009 г. по тема за кълновете. След набирането на сериозен опит получих покана да оглавя ресторант в Италия – на остров Сардиния, ресторант E‘Letranger. След двегодишно ръководене на ресторант E‘Letranger се преместих да работя за Шеф готвач на 2 звезди мишлен Лина Синоли в нейният ресторант“, сподели шеф Валентин Иванов.

По-късно той получава покана от България да оглави бутик Хотел Ресторант „The Mill“ в Несебър. След приключването на контракта му с The Mill заминава за Франция. На остров Корсика работи като шеф готвач в ресторант Aquarium, който в трипътвайзър е бил на 48 място.

„От моето поемане и само след три месеца изведох ресторанта на 5 място. След този фурор се разчу за мен и започнаха да ме канят от скъпи ресторанти. Аз избрах да се преместя в ресторант „Le Club“. След приключването ми на контракта се прибрах в България и застанах на чело на ресторант „Rose“ Бургас. След това оглавих ресторант „Vista Mare“. Носител съм на златни медали и купа от международни състезания“, споделя опитният готвач от морската ни столица, който е натрупал безценен опит в едни от най-престижните ресторанти по света. Днес той е собственик е на фирма HRconsulting /hotelsrestaurantconsulting/.

Неговото специално предложение, с което той се включва в проекта „Черноморска кухня“ е супа от черноморски калкан с кореноплодни зеленчуци (4 порции)

Необходими продукти:
Черноморски калкан с кости – 0,500 кг.
Моркови -0,150 кг.
Целина глава – 0,120 кг.
Лук стар – 0,140 кг.
Картофи – 0,300 кг.
Пащърнак – 0,220 кг.
Чесън – 0,010 кг.
Домат червен – 0,170 кг.
Бахар зърна – 0,001 кг.
Дафинов лист – 0,001 кг.
Магданоз пресен – 0,020 кг.
Девесил пресен – 0,030 кг.
Лимон – 0,050 кг.
Олио – 0,070 л.
Сол – 0,008 кг.
Черен пипер млян – 0,002 кг.


Начин на приготвяне: Слага се в тенджера подсолена вода да заври и слагате добре измития калкан да се свари. Измивате зеленчуците и ги обелвате като запазвате всички обелки без на картофа. След като отпените водата на калкана поставяте обелките на зеленчуците вътре за да се получи бульон, добавяте бахара, дафиновия лист и малко сол.Вари се на бавен огън за около 15-20 мин. Зеленчуците ги нарязвате на кубчета с неправилна форма с големина малко по големи от бадем. В друга тенджера загрявате олиото и запържвате леко нарязаните зеленчуци,прибавяте вече готовия и прецеден бульон, солта, черния пипер, домата само го цепвате отдолу леко и го слагате цял,лимонът също се слага разрязан само на две. Докато се сварят зеленчуците почиствате месото на калкана от костите и от кожата. На едри парчета. След като са готови зеленчуците добавяте ситно нарязани магданоза и девисила и отнемате от огънят супата. Разделяте филето от рибата по равни части в чиниите и добавяте вече готовата супа.

Сподели публикацията