Президентът наложи вето върху ЗУЧК
Президентът наложи вето върху ЗУЧК

София. Със свой указ президентът Румен Радев насрочи за 26 май 2019 година изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

Това е третият от почивните дни за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщи Дарик радио. Изборите в целия Европейски съюз ще се проведат от 23 до 26 май.

България трябва да избере 17 евродепутати. Предизборната кампания у нас започва месец преди изборите, а кандидатските листи трябва да бъдат регистрирани в ЦЦИК 40 дни преди вота.

Деветите европейски избори ще се състоят 40 години след първия вот през 1979 г., когато те са проведени в тогава деветте страни, членуващи в ЕС.

Най-много, както и досега, ще са депутатите от Германия – 96, а най-малко евродепутати ще влязат от Малта, Кипър и Люксембург – по шестима.

Новоизбраните депутати ще започнат работа на 2 юли, когато в Страсбург ще бъде открита първата пленарна сесия от петгодишния им мандат.

Европейските изборите ще започнат от Холандия на 23 май и ще приключат на 26-и в Италия, която последна ще затвори секциите си в полунощ българско време.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE