София. Със свой указ президентът Румен Радев насрочи за 26 май 2019 година изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

Това е третият от почивните дни за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщи Дарик радио. Изборите в целия Европейски съюз ще се проведат от 23 до 26 май.

България трябва да избере 17 евродепутати. Предизборната кампания у нас започва месец преди изборите, а кандидатските листи трябва да бъдат регистрирани в ЦЦИК 40 дни преди вота.

Деветите европейски избори ще се състоят 40 години след първия вот през 1979 г., когато те са проведени в тогава деветте страни, членуващи в ЕС.

Най-много, както и досега, ще са депутатите от Германия – 96, а най-малко евродепутати ще влязат от Малта, Кипър и Люксембург – по шестима.

Новоизбраните депутати ще започнат работа на 2 юли, когато в Страсбург ще бъде открита първата пленарна сесия от петгодишния им мандат.

Европейските изборите ще започнат от Холандия на 23 май и ще приключат на 26-и в Италия, която последна ще затвори секциите си в полунощ българско време.