Ловеч. В община Ловеч днес се проведат поредица от възпоменателни събития, посветени на 147 години от гибелта на Васил Левски. В 8.00 ч. ще тръгне туристически поход „По стъпките на Апостола” от Ловеч до Къкринското ханче през местността Пази мост.

Къкринското ханче

Програмата предвижда още гражданско поклонение на паметника на Апостола, а вечерта в Драматичния театър–Ловеч ще има танцов спектакъл. Ден по-рано – 18 февруари, се проведе поклонение с военен ритуал на паметника на Васил Левски.

В Ловеч туристически забележителности, свързани с героичното дело и живота на  Апостола на свободата Васил Левски, ще са с вход свободен днес. Обектите отварят врати като част от инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“ в сряда. Музей „Васил Левски“ и Къкринското ханче към Регионалния исторически музей–Ловеч ще посрещат туристи без такси в деня, в който отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола.

Експозицията на Музей „Васил Левски“ представя революционните борби и Руско-турската война. В обекта може да се види най-богатата колекция от лични вещи на Апостола, която включва оръжия, снимки и печатница за фалшиви документи. Един от интригуващите експонати е фигура в естествен размер на Левски. Музеят e включен в 100-те национални туристически обекта и днес съхранява близо 6000 културни ценности и вещи.

Къкринското ханче представя революционера по свидетелски разкази от времето, в което е заловен Апостола. В двора на ханчето може да се види единственият „свидетел” на историческите събития – вековният бряст. Обектът е обявен за паметник на културата с категория „Национално значение” през 1978 г. и е включен в 100-те национални туристически забележителности.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията