Slide
Slide

Може би това е една от причините за скорошното възраждане на луксозните влакове. Сега поток от нови, новосъздадени и класически влакове се връща обратно към деня, когато пътуването с влак беше елегантно дело. Това са вагони, където хората все още – отново – се очаква да се обличат за вечеря, където внимателни сервитьори обслужват храна с пет ястия на порцелан, и където покривките се гладят.

The Belmond Andean Explorer, Перу
Първият луксозен спален влак в Южна Америка, новият Belmond Andean Explorer, следва една от най-високите железопътни линии в света. Едно и две нощни пътувания обхващат перуанските Алтиплано, езерото Титикака и пещерите Сумбай, с връзки към Куско и Арекипа. 24-те кабини са просторни и стилни, с ръчно изработени тъкани и меки тонове на вълна от алпака.
Влак Suite Shiki Shima, Япония
Едно-, дву- и тридневните пътувания с този нов ултра-луксозен влак водят гостите дълбоко в красотата на източната японска провинция. Каютите са апартаменти, обзаведени с модерни японски мебели и материали. Ресторантът с бели покривки сервира изискана регионална кухня, фоайето и вагоните за наблюдение са пълни с широки прозорци, а екипажът служи като иконом и консиерж.
The Presidential Train, Португалия
Построен през 1890 г. като кралски влак за крал Дом Луис I, този влак се възползва от това въплъщение преди две години, след като един театрален продуцент инвестира 1 милион евро в двугодишно възстановяване. Сега е неговото любовно писмо до Португалия. За цял ден пътуване през долината Дуро, португалска храна и виното са особено важни. Всеки уикенд готви различен готвач от калибъра на Michelin, а една продължителна спирка е в една винарна.
The Maharajas’ Express, Индия
Най-известният от луксозните влакове в Индия, Maharajas Express има 88 гости наведнъж на четири- или осем нощна одисея през най-очарователните места на графството – Джайпур, Варанаси и Гоа сред тях (и разбира се Тадж Махал) , кабините са с класически индийски дизайн, а двата вагона, бара и фоайето с изискани ресторанти са превъзходни.
The Venice Simplon-Orient-Express, Европа
Историческото име „Ориент-Експрес“ е синоним на „ултра-луксозни пътувания с влак“. Макар и да не е един и същ влак, луксозните вагони на Белмонд, които минават от Лондон до Париж, Венеция и Истанбул, получават подобрение през март. Гранд апартаменти със самостоятелни бани и душове и интериори в стил Арт Деко от 20-те години, които отразяват духа на тези градове, помислете за релефна кожа за Истанбул, елегантно обзавеждане за Париж и ръчно изработени Венециански стъкла.
The Blue Train, Южна Африка
Иконата на Южна Африка, Синият влак от 70 години привлича гостите от Претория до Кейптаун. Почти 1000-километровата обиколка е 31 часа удоволствие, с просторни каюти, петзвезден сервиз и кухня, отличен с награди винен лист и денонощно обслужване от иконом. Това е среда, в която хората все още се обличат за вечеря – изискват сако и вратовръзка – и докато шампанско и хайвер не са включени в цената, те са на разположение. Синият влак също прави еднопосочно 19-часово среднощно „железопътено сафари“ като част от пакет, който комбинира влака с една от сафари ложите в района на Големия Крюгер и Саби Сандс.
The Ghan, Австралия
От 1929 г. The Ghan се счита за едно от най-големите железопътни пътувания в света. В продължение на четири дни тя преминава от Дарвин през червения център на пустинята до Аделаида. Има много спирки по пътя за приключенията на Северна територия, като пешеходен туризъм през каньони и камила. Обратно на борда има изкусно приготвени ястия от местни специалитети като баррамунди и кенгуру, занаятчийска бира и някои от най-добрите австралийски вина. Гостите от клас Platinum могат да се насладят на три петстепенни ястия на ден.
The Canadian, VIA Rail, Канада
В продължение на три дни канадците преминават през величествените планини, прерии и езерото между Ванкувър и Торонто. През деня гостите могат да се хранят и да се отпуснат в панорамни вагони с ясни тавани, за да можете да се насладите на тези зашеметяващи гледки.
El Transcantabrico Gran Lujo, Испания
Друг случай на пътуване във времето през 20-те години на 20-ти век – златната епоха на пътуванията с железопътен транспорт, социалните вагони и кабините на El Transcantábrico Gran Lujo допринасят за автентичен петзвезден хотел на релси с най-важните неща от 21-ви век (като частни бани). Осемдневното пътуване от Сантяго де Компостела до Сан Себастиан е празник на испанския пейзаж, гастрономия, култура, блясък, развлечения и релаксация.
The Golden Eagle, Русия и Монголия
Класическият Транс-Сибирски път от Златния орел е толкова привлекателен. Двуседмичното пътуване пресича повече от 6 800 мили от Москва до Владивосток, с отклонение по бреговете на езерото Байкал до Улан Батар, Монголия. Луксозните забележителности включват частен изглед към Кремъл, чаша шампанско с един крак в Европа, а другият в Азия в Екатеринбург, както и традиционен руски клас за готвене в Иркутск, „Парижът на Сибир”. Взима гостите още по-далеч в малко изследваните части на Сибир.

Източник: Forbes

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията