Slide
Slide

Талин. Посетихте ли Талин тази година по случай 800-годишнината от основаването на града? Е, ако все още не сте, то имате отличен повод. В Стария град в столицата на Естония, на 15 ноември, запалиха светлините на Коледния базар, който е обявен за най-добър в Европа. Естонците се хвалят, че първото публично коледно дърво в света е издигнато в Талин – твърдение, оспорвано от съседите им латвийците, които настояват, че традицията е възникнала в Рига.

Ако трябва да вярваме на естонската версия, то първата публична коледна елха е била изложена на показ в Талин през 1441 г. от Братството на Черните глави, асоциация на местни неженени търговци, корабособственици и чужденци. Събитието се корени в ритуал, при който неомъжени младежи са пеели и танцували с местни момичета около едно дърво, което тогава било изгорено. Коледните базари в цяла Европа вече са като магнит за туристи от цял свят. И тази година централната част на пазара в Стария град в Талин е украсена с хиляди малки и големи светлини. Освен това има 240 червени и златни топки, както и 50 светещи сърца.
Коледният пазар на Талин, който ще работи до 7 януари 2020 г., очаква големи групи с чуждестранни туристи, тъй като предишното му издание беше обявено за Най-добрия коледен базар в Европа от уеб сайта European Best Destinations.
Тази година организаторите са поставили приоритет на местното производство. Фабриката за художествена керамика в Талин, чиято история обхваща 300 години, е представена за първи път. Посетителите могат да открият рибен шоколад и занаятчийски хляб с касис, много сувенири и традиционни вкусотии.
Децата могат да се насладят на разходки с въртележка и Дядо Коледа, който награждава най-добрите стихосбирки с бонбони.


През уикендите се провежда специална културна програма с певци и танцьори. Нова особеност са коледните разходки из Стария град в неделя, организирани от Градския музей.

Сподели публикацията