Боран Хаджиев - кмет на Община Чепеларе
Slide
Slide

Чепеларе. „Туристите от страната и чужбина все повече оценяват нашите усилия да утвърдим община Чепеларе като green, digital & smart дестинация, която може да бъде съчетана със спа, кулинарен, културен, конферентен, сватбен, винен, спортен, селски и още много видове туризъм“, заяви в интервю за „24 часа“ кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

„В общината се забелязва един позитив от ковид кризата. Хората се обърнаха към природата и планината и всички апартаменти в сградите, които бяха построени, вече са разпродадени. Туристите се увеличават и през тази година ръстът е с над 10% спрямо миналата година. През първите 8 месеца на 2022 г. реализираните нощувки са 221 410“, допълни кметът.

„Всеки хотелиер се готви за сезона – правят подобрения по къщите и хотелите. За поредна година туристическата индустрия в България трябва да се адаптира към предизвикателствата, които сега са свързани с войната в Украйна, все още неприключилата пандемия, инфлацията и икономическата криза. Това налага често хотелиерите да преосмислят своята политика, за да могат да покрият разходите си за предстоящия зимен сезон“, каза още Хаджиев.

Министърът на туризма присъства на Националните хайдушки празници „Капитан Петко Войвода“ в Чепеларе

С голямо задоволство той признава, че едно от хубавите неща, които са се случили е титлата “Европейски град на спорта” в категорията за малки градове, която Чепеларе заслужено получи от европейската организация ACES Europe.

„Ние имаме много добра спортна инфраструктура, две ски зони – Мечи чал и Пампорово, множество писти, трасета за планинско колоездене и други спортни съоръжения. Чепеларе е град на олимпийски шампион по биатлон, носител на световна купа по сноуборд и богата спортна история. Тук се намира и най-голямата в света фабрика за производство на ски. Успяхме да направим европейско първенство по ориентиране. И световно за мъже и младежи. Дойдоха представители от 18 държави и над 100 състезатели. Една седмица в Чепеларе бе празник. Проведе се в най-тежкия период в ковид кризата. Не допуснахме нито един състезател да се зарази.

Горд съм, че на олимпиадата в Пекин имаше общо 7 представители от Чепеларе: 3-ма състезатели – Радослав Янков (сноуборд), Димитър Герджиков и Антон Синапов (биатлон), и 4-ма заети с други дейности – Екатерина Дафовска (аташе и водач на българската делегация по биатлон), Лилия Пандурова (шеф на мисия), Александър Георгов (техническо лице) и аз като официален гост.

Пампорово пуска в предварителна продажба нов вид ски карта с отворени дати на ползване, като запазва миналогодишните цени

Тази година се проведоха държавни състезания в двата основни спорта в града – сноуборд и биатлон. През август се проведоха състезания по летен биатлон за купа “Ростер” и купа “Рожен – Чепеларе 2016”, както и състезанието “Чепеларски търкала”, което даваше точки на състезателите за други международни състезания. Правим достатъчно събития целогодишно, за да мотивираме децата за спорт, както и за да привличаме повече туристи“, добави кметът.

На въпрос „Случи ви се тежък мандат, в трудна ситуация на галопиращи цени, война, здравна и политическа криза. Ще искате ли втори?“, кметът отговори така: „Като бивш спортист ще отговоря със спортна терминология. Мандатите са като олимпиадите – през 4 г. Един мандат не е достатъчен. Свършиш едно, виждаш грешките и поставяш нови задачи, за които е нужно време.

Вече имаме изграден добър екип, който се е напаснал и всеки си разбира от работата. Заедно се стремим да реализираме всички планове относно развитието на община Чепеларе, за да може териториите да са чисти и спретнати, а хората да са доволни и да имат самочувствие, че живеят тук“.

Сподели публикацията