Slide
Slide

Русе. Хотелиери и ресторантьори в Русе са разработили специално регионално Дунавско меню, с което привличат гости от близо и далеч. В него влизат кулинарни изкушения от типичната риба, сервирана в крайречния град – шаран, амур, сом и бяла риба, както и прочутата за крайдунавския град рибна чорба. За да привлекат повече фенове на прясната и вкусна риба на 24 октомври в Русе за пореден път ще се организира и “Фестивала на дунавската кухня”, обясни председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев.

Това е само една от инициативите за привличане на повече гости в крайдунавския град, който освен с добрата си кухня е известен и с културно-историческите забележителности в близост като включените в списъка на световното клутруно наследство на ЮНЕСКО Ивановски скални църкви. За съжаление коронакризата сви туристическия бизнес в града почти наполовина, обясни Иванчев. И допълни, че най-голям е отлива на гостите, които са посещавали Русе по бизнес дела. В този сегмент спадът е близо 70 на сто в сравнение с преди година.

В Русе от началото на кризата насам разчитат основно на уикенд туристи от България и Румъния, както и на гости привлечени от организираните фестивали като Мартенските музикални дни, карнавала и бирения фест например. Все още не е ясно дали през зимата ще се проведе превърналият се в емблема на града Празник на ледените фигури. Гостите вече търсят по-бюджетни варианти за настаняване, обясни Иванчев. Все пак в Русе и през тази година са спрели кораби на круизни речни компании, макар и броят им да е бил 7-8 пъти по-малък от други години. Но все пак благодарение на тези турове градът е посетен и от чужди организирани групи, основно от Германия, допълни Иванчев.

Сред най-атрактивните събития, които се организират в Русе е състезанието “На върха на ножа”, което през тази година ще се проведе паралелно с Фестивала на дунавската кухня на 24 октомври. На него ученици от професионалната гимназия по туризъм “Иван П. Павлов”се състезават помежду си, демонстрирайки умения в кухнята, като всяка година към отборите на младите надежи се влючват и представители на местния бизнес, журналисти, собственици на ресторанти и заведения и други. За победителите естествено има и награди. БХРА

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията