Slide
Slide

Варна. ПП „Има такъв народ“ откри предизброрната си кампания във Варна. Политическата формация вече посочи, че туризма е сред приоритетите в програмата й. По този повод се срещнахме и разговаряхме с водача на листата Филип Станев, който е разпознаваемо лице сред сценаристите от екипа на Станислав Трифонов, както и с експерта Ивайло Кожухаров.

– Господин Станев, днес официално се откри предизборната кампания на ПП ИТН във Варна. Вие сте водач на листата във Варна? Какво означава това за вас?
– Това означава едно единствено нещо. И това нещо в българския език се обозначава с думата – отговорност. Голяма отговорност! Изначално, във всяка демократична държава, да бъдеш номиниран за народен представител, е най-голямата чест, която може да бъде оказана на един човек. Това означава и едно голямо предизвикателство – ако бъдеш избран, да спазиш докрай клетвата, която полага всеки народен избраник. Знаете, тази клетва гласи: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа.“

– Какво ще направите за Варна, вие лично?
– Интересен въпрос. Нека не бъркаме местни с национални избори. Ако бях кандидат за кмет или общински съветник, с удоволствие щях да се разпростра в подробни обяснения относно местното управление и самоуправление на град Варна. Но сега – на 11 юли, предстои един изключителен национален избор. На тези парламентарни избори е необходимо да се случи най-важното – окончателно да бъде изолиран и направо отстранен, даже изчегъртан, така наречения: „управленски модел ГЕРБ“. Модел, който през последните вече близо 12 години превърна демокрацията в България в „тиквокрация“.
Или по-скоро в „тикватура“, което е пародия на диктатура, както може би, би казал един господин от ГЕРБ в едни отминали за него времена.

– Варна и курортите в региона са едни от ключовите за икономиката на страната центрове в България. Новият туристически летен сезон започна. Какви са предизвикателствата във връзка това?
– Тези предизвикателства не са от днес за утре и не са от вчера. Към тях се прибави и „пандемията Ковид 19“. Един от най-ощетените икономически сектори по целия свят, заради тази пандемия, е туризмът. Но за щастие

в експертния екип на ПП ИТН има изключително кадърни експерти в областта на туризма.

И те имат прагматични, обосновани и конкретни решения за туризма в България и конкретно за град Варна. Един от тях сега е тук, това е Ивайло Кожухаров, член на комисията по Туризъм на ПП ИТН и трети в листата на партията за Варна на предстоящите извънредни парламентарни избори на 11 юли. Аз лично вярвам, че Варна и въобще българският туризъм, са способни да се борят достойно с конкуренцията на нашите съседи Гърция и Турция, а и да бъдат конкурентни въобще на световния туристически пазар. Но повече конкретика наистина може да Ви даде господин Ивайло Кожухаров.

– Господин Кожухаров, какви са основните проблеми на сектор туризъм в България и конкретно на град Варна и курортите в региона?
– Последните години не използвахме времето, за да вървим напред с по-бързи стъпки и да догоним нашите конкуренти. Не поставяхме по-високи цели и логично се радвахме на незначителни успехи. Проблемите на град Варна и курортите в региона не са много по-различни от тези по Южното Черноморие. Разбира се, в тази част румънските туристи са традиционни посетители, в региона на Бургас има повече българи, чехи, поляци…, но това са нюанси.

Липсва ни стратегия, визия и ясни цели,

дори бих казал, че и самочувствие, че можем да развиваме туризъм с по-висока добавена стойност, а ние имаме всички предпоставки това да се случи. Ако морските плажове, хотелската база, с която разполагаме, е основата, ние трябва да надградим и да предложим на туристите история, традиции, култура, но и отношение, гостоприемство. Туризмът е преживяване и в този смисъл ние сме длъжни да създадем не само качествена услуга, но и усещане за това. Начинът, по който ще бъде представен този продукт, е от съществено значение, кого ще таргетираме и по какъв начин ще изградим имиджа на страната ни като дестинация.

– Какви решения на кризата в туризма и бъдещия просперитет на този икономически сектор имате като експерт?
– Когато дейността на един сектор бива ограничавана от страна на държавата, то той следва да бъде подкрепян, така че в някаква степен да може да покрива поне част от постоянните си разходи, което изглежда в някаква степен справедливо.

За туризма е нужно да има предсказуемост, хоризонт и сигурност.

Да решаваме актуалните проблеми в сектора е много важно, но е време вече да гледаме и напред. Трябва да повишим качеството на туристическия продукт и с дългосрочна визия, която включва и стимулиране на дуалното обучение и като цяло чрез повишаване качеството на заетите в него.

– Защо Варна и курортите в района на морската столица са важни за България?
– Преди броени дни Варна отбеляза 100 години от обявяването на града за морски курорт и в това няма нищо случайно. В региона са едни от най-хубавите плажове. Природните дадености, в комбинация с находчивостта на местното население, превръща Варна в един курорт от национално и международно значение.

Туризмът винаги е бил мотор за икономиката на Варна.

Всеки, който е посещавал града през летните месеци и през други части на годината, може да направи разликата за значението на този сектор. Стремежът е обаче не само Варна, а и курортите в региона, да бъдат атрактивни през по-голяма част от годината, а това е възможно чрез активната роля на държавата по отношение развитието на културния туризъм, балнео, уелнес и СПА туризъм, конферентен и конгресен туризъм.

– Какво е вашето послание към гражданите на Варна и въобще към българските избиратели?
– Време е за друго. Време е управлението на България да бъде поето от млади и кадърни хора, нови лица и най-вече от доказани професионалисти в своята област.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията