Албена, снимка Руслан Йорданов - bgtourism.bg
София. Морето се отпушва за нови резервации, а запитванията са предимно за затворени комплекси и къщи за гости. Хотелиерите от своя страна се опитват да привлекат туристи с 20% отстъпка от цената за ваканцията до края на сезона. Вече са факт първите нови резервации за летни ваканции у нас, съобщиха за “Труд” представители на бизнеса.

Българи запазват и плащат дълги уикенди още за 24 май, като сред най-търсените оферти са за къщи за гости, в които компании и роднини могат да отседнат без да се безпокоят от това, че останалите туристи могат да са носители на заразата от CIVID-19.

Вилите в хотел „Еко Терма” осигуряват уединение и релакс, които заслужавате!
Достъпът им до частен басейн и ресторант „Терма Бийч“ са идеални за разтоварване от всекидневието.
Резервирайте сега на: +359 882 97 50 56 или reservations@thermavillage.com

Търсят се места за настаняване в по-изолирани райони вместо в големите курорти и през юни, обясниха туроператори. И подчертаха, че сред изискванията на гостите са самостоятелни басейни и възможност да си приготвят сами храната. В същото време българите вече се престрашават и да предплащат и лятна ваканция на родното Черноморие. Най-предпочитани са затворените комплекси и хотелите на първа линия със собствен плаж.

За такива оферти са първите нови платени резервации за ваканции по родното море след началото на извънредното положение за родните курорти, обясниха от бизнеса. Според тях хотелите също осъзнават, че българите ще са “спасителите” на лятото и затова са запазили намаленията от средно 15-20 на сто от цените, предвидени за ранни записвания, през целия сезон.

Така заедно с по-евтините чадъри, транспортната достъпност и добрите оферти повече наши сънародници ще предпочетат през това лято да почиват на родните плажове, надяват се от бранша. Още повече, че не всички ще имат достатъчно пари и отпуска за по-дълги ваканции и затова ще се ориентират към дълги уикенди у нас или при съседите.

Родните хотелиери са категорични, че ще положат всички възможни усилия, за да гарантират на гостите добра хигиенна и постоянна дезинфекция, като в същото време оставят у тях усещането за почивка, а не за престой под карантина в здравно заведение.

Сигналите от основните за морето ни пазари – Русия, Великобритания и Германия, са за чартъри само през част от юли и август. Големите международни туроператори обаче продължават да извиват ръцете на хотелиерите и да настояват за отложено плащане от 90 дни на ваканциите на чуждите гости, за да гарантират повече посетители. От бизнеса са категорични, че ако приемат това отложено плащане няма да успеят да покрият завишените си разходи и не могат да чакат за парите си три месеца, след като гостите са обслужени и са си тръгнали. Затова и част от хотелиерите обмислят нулев сезон, като си спестят разходите за дезинфекция и наемане на персонал без сигурни приходи и заетост.

Освен на български туристи от бизнеса се надяват и на гости от съседна Румъния, която е най-големият пазар за родните черноморски курорти. Те обаче предпочитат да резервират почивката си не през туроператори, а индивидуално. Затова и хотелите все по-ясно разбират нуждата да инвестират в удобни за потребителите онлайн сайтове и резервационни системи.

Къмпингите чакат бум на гости

Бум на туристи очакват собствениците на къмпингите по морето през това лято. Според тях има засилен интерес към предложенията за поставяне на каравана или палатка, като няма отказ от направените резервации. Собствениците на местата за поставяне на собствени каравани, кемпери и палатки обмислят да мерят температурата на гостите си при влизане на територията на къмпингите. Карананите ще са поставени на разстояние от около 10 метра една от друга, а общите помещения като бани и ресторанти ще бъдат дезинфекцирани и почиствани много по-често в сравнение с предходното лято.

Като мерки за спазване на социална дистанция между почиващите от ръководствата на морските къмпинги обмислят и повече място за опъване на палатки, особено за тези, които разполагат със собствени кухни.

Според направено проучване сред потенциални клиенти, хората, които ще отседнат това лято на каравани и палатки са категорични, че според тях тази ваканция е по-безопасна от гледна точка на опасност от заразяване с COVID -19 в сравнение с традиционните места за лятна ваканция като къщи за гости и хотели. Dnes.bg

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA