Slide
Slide

Кападокия е регион в централната Анадола на Турция, известен най-вече с необикновения си пейзаж, който споделя поразителна прилика с повърхността на Луната.

Регионът обхваща няколко провинции, включително Аксарай, Невшехир, Кайсери, Киршехир и Нигде. Предполага се, че древните вулканични изригвания и ерозията на реките са основните фактори за формирането на този необичаен пейзаж, отбелязан с пукнатини, пещери и комини.
Подземни градове
Една от причините, поради които Кападокия е толкова необичайно място за посещение, е поради сложните си подземни градове. Тези градове са били праисторически човешки селища, създадени предимно като защита срещу нападения на диви животни и екстремен климат. По-късно те са открити от християни по време на Римската империя и впоследствие са използвани като тайни жилища. В Кападокия има няколко подземни града, които можете да проучите, включително тези в Каймакли, Газиемир и Озконак. Въпреки това, най-големият, най-дълбок и най-разпростиращият се подземен град се намира в Деринкую. Този град има няколко свързващи камери, които се простират до осем етажа с дълбочина около 80 метра.
Музей на открито
Едно очарователно място, което трябва да посетите е Музеят на открито Гереме, разположен точно до град Гореме в провинция Невшехир. Тази област притежава много религиозна и историческа стойност. Музеят е съставен от манастири за свещеници и монахини и стари пещерни църкви, построени от християни, емигрирали в Кападокия. Някои от добре запазените църкви, украсени с фрески, включени в музея, са Hagios Basileos и Karanlik Kilise. Друг подобен открит музей, който можете да посетите, е долината Зелве, в която се намират и най-старите пещерни манастири.
Популярни дейности
Една от най-популярните туристически дейности в Кападокия е турнето с балон с горещ въздух. Това вълнуващо пътуване на височина обикновено започва при изгрев слънце. Обиколката може да продължи около час, а кошницата на балона може да пренася около 20 пътници. Това пътуване с балон ви води около долините и близо до скалните скали. Дори ако прекарате малко повече за този вид обиколка, това също ви дава рядката възможност да усетите великолепието на пейзажа на Кападокия отдалеч. Ако искате да сте по-близо до екшъна, можете да се разхождате из околните долини, за да видите по-добре естествените скали и скални тунели. Долината Гьоверсинклик е една от най-посещаваните туристически дестинации, разположени между градовете Гьореме и Ушахар. Има множество пътеки, разпръснати из района, но е по-разумно да се следват по-известните пътеки, защото е много лесно да се изгубите по терена без опитен водач.
Съвети за пътуване
До района на Кападокия може да се стигне с автобус от всеки голям град в страната. За да увеличите този уникален опит за пътуване, можете да отседнете в един от пещерните хотели, които са широко популярни. Въпреки това, ако пътувате с ограничен бюджет, има и други видове настаняване в градове като Гореме, Ургуп, Учисар и Аванос.

Нощен изглед към гр. Гьореме

В Гьореме можете лесно да намерите настаняване с издълбани в скалите стаи. Можете да посетите Кападокия през лятото или зимата, но трябва да останете няколко дни, за да се насладите напълно на това, което регионът може да предложи. Това е доста голяма площ, така че е важно да направите ранен транспорт, за да достигнете най-добрите атракции.

Източник: Cruise Gourmet

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията